O eclipsa totala de luna a fost vizibila marti dimineata in vestul Europei, America Centrala si America de Nord. In timpul acestui fenomen rar, Luna a prezentat o culoare roz, aramie si chiar rosu sangeriu, cauzata de devierea razelor solare, acestea trecand prin atmosfera Pamantului, scrie AFP.

LunaFoto: Astronomy2009.org

A fost prima eclipsa de acest fel care a coincis cu solstitiul de iarna, din 1638 incoace.

Eclipsa totala de luna nu a fost vizibila din Romania.

Eclipsa totala poate avea loc numai atunci cand este luna plina. Cand Soarele, Pamantul si Luna sunt aliniate perfect, Luna ar putea fi temporar lipsita de lumina Soarelui atunci cand trece in conul de umbra al Pamantului.

Iata ce fenomene astronomice pot fi vazute si din tara noastra in 2011, potrivit Observatorului Astronomic "Vasile Urseanu":

- Eclipsa partiala de Soare care se va produce pe 4 ianuarie 2011

- Eclipsa totala de Luna in 15-16 iunie 2011

- Planeta Saturn se poate vedea cel mai bine intre lunile martie si iunie, iar Jupiter intre septembrie si decembrie. Venus apare pe cerul de seara in luna septembrie si ramane acolo restul anului.

- La inceputul lunii mai pe cerul de dimineata se vor afla patru planete: Venus, Jupiter, Marte si Mercur. Venus si Jupiter se vor afla foarte aproape una de alta in zilele de 11, 12 si 13 mai.