Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Rusia se va retrage din Protocolul de la Kyoto

Rusia se va retrage din Protocolul de la Kyoto, care are ca scop scaderea emisiilor de poluanti in tarile semnatare. Anuntul a fost la summitul privind prevenirea schimbarilor climatice, care a avut loc in Mexic. Progresele inregistrate in negocieri la Cancun sunt departe de a fi spectaculoase, spun analistii. Protocolul de la Kyoto este obligatoriu din punct de vedere legal pentru tarile semnatare si stipuleaza o scadere a emisiilor de dioxid de carbon. Primul stadiu al proiectului va expira in anul 2012 si va trebui reinnoit pentru a avea efecte semnificative pe termen lung. Rusia nu este insa prima tara care se opune Protocolului, dupa ce Canada si Japonia au criticat tintele stricte ale reducerii de emisii. In ciuda acestui fapt, presedintele rus, Dimitri Medvedev, a declarat ca Rusia isi va scadea emisiile de dioxid de carbon cu 25% pana in anul 2020. Ministrul László Borbély a reprezentat Romania la Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice de la Cancun. Ministrul Mediului a subliniat in interventia sa ca este nevoie in continuare de un efort de vointa din partea tuturor partilor, prin care sa se puna bazele unui nou acord global cu valoare juridica. Reperul esential al angajamentelor partilor ramine limitarea cresterii temperaturii globale la 2°C. Pozitia Uniunii Europene este una mult mai flexibila fata de anul trecut de la Copenhaga, statele europene luandu-si un angajament ferm de a reduce cu 30% emisiile. In acordul de la Cancun se prevede acordarea a 30 de miliarde de dolari pentru tarile in curs de dezvoltare in viitorul apropiat, urmand ca in viitor sa se ajunga la 100 de miliarde de dolari. Sumele sunt destinate pregatirii tarilor pentru a se adapta la schimbarile climatice.

Strategie europeana pentru dezvoltarea regiunii Dunarii: potentialul economic pe primul loc

Valorificarea potentialului economic si imbunatatirea conditiilor de mediu sunt principalele tinte ale strategiei europene pentru dezvoltarea regiunii Dunarii. Comisarul european pentru politica regionala a declarat ca „statele din aceasta regiune si-au aratat angajamentul fata de crearea unei noi macroregiuni la cel mai inalt nivel". Strategia pentru regiunea Dunarii, lansata de Comisia Europeana, are in vedere protectia mediului, iar aici avem in vedere refacerea calitatii apei, gestionarea riscurilor de mediu si conservarea biodiversitatii. Printre obiective se numara si cresterea cu 20% a transportului de marfa pe Dunare pana in 2020, incurajarea energiei durabile si promovarea culturii si a turismului. Pentru indeplinirea acestor tinte, strategia enumera urmatoarele actiuni: modernizarea flotei de nave fluviale; constructia a doua poduri peste fluviu intre Romania si Bulgaria; infiintarea de centre comune de cercetare si imbunatatirea conditiilor de trai ale comunitatilor rome. Desi strategia nu va oferi o finantare suplimentara din partea Uniunii Europene, regiunea beneficiaza deja de finantare prin intermediul unei serii de programe europene.

Piata de energie din Marea Britanie se pregateste pentru reforme

Marea Britanie va anunta saptamana aceasta cel mai elaborat plan de reforme pentru piata energetica din ultimii 20 de ani. Reformele sunt menite sa convinga investitorii sa investeasca peste 200 de miliarde de lire sterline in urmatorul deceniu, pentru a crea un nou tip de economie bazat pe emisii reduse de carbon. Oficialii britanici vor incerca sa convinga marii frunizori de energie sa treaca la tehnologii care au emisii de carbon reduse, cum ar fi dezvoltarea de noi centrale nucleare. Pana in anul 2025, in Marea Britanie se doreste atingerea unui prag de aproape 16.000 de megawati din energia nucleara, insa investitorii asteapta semne clare din partea statului ca va sustine sectorul nuclear si pe viitor. Mai multi dezvoltatori de uzine nucleare au fost pana acum rezervati privind patrunderea pe piata din Regatul Unit. Ei asteapta ca statul britanic sa vina cu masuri care sa diminueze din riscurile construirii unor noi si costisitoare centrale nucleare.​