Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania, pentru prima data in clasamentul celor mai atractive state pentru investitii in energii regenerabile

Romania se afla pentru prima data in clasamentul celor mai atractive state pentru investitii in energii regenerabile. Agentia de consultanta Ernst&Young a publicat cel mai recent Top 30 al tarilor care sunt atractive pentru investitori, in acest sector. Romania, nou intrata in clasament alaturi de Coreea de Sud, Egipt si Mexic, ocupa locul 22. Au fost luate in considerare potentialul surselor de energie eoliana (pe uscat si pe apa), solara, geotermala, al biomasei, precum si al infrastructurii. In prezent, China este liderul global pe piata energiei regenerabile. Chinezii i-au intrecut pe americani, aflati in fruntea acestui top din noiembrie 2006, scrie presa internationala. Potrivit Ernst and Young, China a investit in al doilea trimestru al acestui an, aproximativ 10 miliarde de dolari în energie eoliana, adica jumatate din fondurile investite in acest sector la nivel mondial.

Enel intra pe piata energiei eoliene din Romania cu un parc eolian la Tulcea

Ramanem tot in sectorul energiei regenerabile, unde Enel intra pe piata energiei eoliene din Romania cu un parc eolian la Tulcea. Enel Green Power, companie membra a grupului Enel, a demarat operatiunile la primul parc eolian al companiei din tara. Conform informatiilor prezentate de companie, noul parc are o capacitate totala instalata de 34 MW si va avea o productie anuala care va putea acoperi nevoia de electricitate a peste 35.000 de consumatori casnici. Reprezentantii companiei nu au prezentat detalii privind valoarea investitiei sau planurile viitoare de investitii in aceasta directie. Enel Green Power este o companie listata la bursa, prezenta in Europa, America de Nord si America Latina.

Ban Ki-moon: Un acord asupra luptei impotriva schimbarilor climatice este urgent

Un acord asupra luptei impotriva schimbarilor climatice este urgent, avand in vedere ca in joc este "starea de sanatate a planetei". Avertismentul a fost lansat de secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, care le-a cerut reprezentantilor a 190 de state, prezenti la summitul din Mexic, sa se puna rapid de acord asupra unui set de masuri. Negocierile de la Cancun intampina insa dificultati, in conditiile in care statele dezvoltate si cele in curs de dezvoltare nu reusesc sa ajunga la un consens in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Discutiile vin la un an de la esecul conferintei de la Copenhaga, iar secretarul general al ONU a subliniat in dese randuri ca ambitiile negocierilor de acum sunt semnificativ mai mici decat cele de anul trecut. Summitul de la Cancun urmareste obtinerea unui acord global prin care sa se creeze un fond pentru rezolvarea problemelor de mediu, realizarea unui mecanism pentru reducerea despaduririlor in zonele tropicale si crearea unui mecanism care sa ajute tarile sarace sa se adapteze la schimbarile climatice. Statele in curs de dezvoltare au precizat ca este nevoie ca tarile dezvoltate sa actioneze mult mai radical in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, limitarea inundatiilor, a secetei si a desertificarii. Vorbind in numele Africii, prim-ministrul etiopian s-a declarat "consternat" de reducerea obiectivelor in acest domeniu, incepand de la summitul din Copenhaga. "Fiecare zi de intarziere este platita cu vietile a numerosi africani", a declarat oficialul etiopian.