Comisia Europeana solicita unui numar de noua state membre, intre care si Romania, sa puna in aplicare legislatia revizuita in domeniul mediului, respectand cerintele europene referitoare la calitatea aerului inconjurator. Tarile in cauza au primit un aviz motivat si au la dispozitie doua luni pentru a se conforma, in caz contrar CE poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de CE, Romania, Cehia, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Slovenia si Spania nu au comunicat Comisiei transpunerea la nivel national a legislatiei respective.

Astfel, la recomandarea comisarului pentru mediu, Janez Potocnik, statelor respective li s-a adresat un aviz motivat.

Cele noua state membre au la dispozitie doua luni pentru a se conforma avizului.

Daca acestea nu adopta masurile necesare, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

In conformitate cu Directiva ce revizuieste legislatia europeana in domeniul calitatii aerului (2008/50/EC), statele membre ar fi trebuit sa transpuna legislatia in dreptul national inainte de 11 iunie 2010. Totodata, acestea au obligatia de a informa Comisia imediat dupa adoptarea masurilor de punere in aplicare necesare.

Intrucat cele noua state nu au comunicat Comisiei masurile relevante in acest sens, aceasta le-a adresat, la 16 iulie 2010, o scrisoare de punere in intarziere.