Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Directorul Hidroelectrica: Nu pot fi realizate investitii pe raul Olt din cauza a doua specii de pasari protejate

Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a declarat ca nu pot fi realizate investitii pe raul Olt din cauza a doua specii de pasari protejate. Oficialul a cerut Ministerului Economiei si Ministerului Mediului sa colaboreze astfel incat sa poata fi emise avize de mediu in zone protejate, in vederea dezvoltarii potentialului hidroenergetic. Mihai David a afirmat ca din cauza restrictiilor de mediu nu poate fi realizata hidrocentrala Islaz de pe raul Olt. "Cineva a vazut doua specii de pasari acum doi ani, dar pe care nimeni nu le-a mai vazut de atunci. De ani de zile ne chinuim sa obtinem avizele sa incepem sa lucram la acea centrala", a declarat acesta. Speciile de pasari protejate din zona Islaz sunt pescarelul albastru si pasarea ogorului. Mihai David a precizat ca spera ca la inceputul anului viitor sa fie obtinut acordul de mediu pentru aceasta investitie. Acesta a explicat ca "Romania inca mai are potential sa dezvolte hidrocentrale de putere medie" si "este nevoie ca Ministerul Mediului sa ne permita sa intram in zone protejate pentru a valorifica potentialul energetic". Pentru retehnologizarea hidrocentralelor de pe raul Olt, sunt necesare investitii de 360 de milioane euro.

CE a lansat cel mai mare program din lume pentru investitii in tehnologii cu emisii reduse de CO2

Comisia Europeana a lansat cel mai mare program din lume pentru investitii in tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon. Executivul european a lansat in urma cu o zi prima cerere de propuneri pentru acest program. Initiativa ofera sprijin financiar substantial pentru cel putin opt proiecte privind tehnologiile de captare si stocare a dioxidului de carbon, precum si pentru cel putin 34 de proiecte privind tehnologiile inovatoare din domeniul energiei produse din surse regenerabile. Banca Europeana de Investitii colaboreaza in prezent cu Comisia in vederea implementarii programului. "Datorita veniturilor obtinute din vanzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon, aproximativ 4,5 miliarde de euro vor fi disponibili pentru dezvoltarea de tehnologii inovatoare in domeniul energiei produse din surse regenerabile", a declarat comisarul pentru politici climatice. Potrivit oficialului, la aceasta suma se adauga contributiile sponsorilor de proiecte si cele ale statelor membre, astfel incat valoarea fondurilor disponibile se va ridica la 9 miliarde de euro.

Un europarlamentar francez, amendat pentru distrugerea unor culturi de porumb modificat genetic

Un europarlamentar francez a fost amendat pentru distrugerea unor culturi de porumb modificat genetic. Este vorba despre francezul Jose Bove care, alaturi de alte trei persoane, a fost condamnat sa plateasca 50 de euro, timp de 120 de zile, pentru ca a distrus in 2006 o parcela de porumb modificat genetic al producatorului american Monsant. Concret, ei trebuie sa plateasca o amenda de 6.000 de euro intr-o perioada de 120 de zile, in caz contrar vor efectua 120 de zile inchisoare. Jose Bove si-a justificat gestul in fata instantei, spunand ca a fost indreptatit sa actioneze astfel, avand in vedere ca Franta activase o clauza de salvgardare si a impus un moratoriu asupra culturii de porumb modificat genetic in ianuarie 2008.

Emiratele Arabe Unite, Australia si Statele Unite - cei mai mari poluatori

Emiratele Arabe Unite, Australia si Statele Unite ale Americii sunt cei mai mari poluatori din lume. Analiza realizata de o firma britanica de consultanta si citata de Reuters, arata ca 183 de state au fost analizate in ceea ce priveste gazele cu efect de sera. Rezultatele arata ca cele mai poluante sunt tarile bogate si Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol. La capitolul emisii de dioxid de carbon provenite din consumul de energie, Emiratele Arabe Unite se situeaza pe primul loc, din cauza cresterii emisiilor in ultimii ani si din cauza statiilor de desalinizare intr-o economie bazata aproape exclusiv pe combustibili fosili. Australia, dependenta de carbune, s-a clasat a doua, inaintea Statelor Unite, fiind de departe cel mai mare poluator pe baza emisiilor cumulate din 1990 pana in prezent, iar acum al doilea, dupa China. Atat australienii, cat si americanii au un nivel ridicat de emisii pe cap de locuitor. Acestia sunt urmati de Canada, Olanda, Arabia Saudita, Singapore, Rusia, Belgia si Kazakhstan.