Registrul Auto Roman (RAR) va monitoriza, incepand cu 1 ianuarie 2011, nivelul emisiilor de dioxid de carbon produse de masinile noi, parte a unui program al CE de stabilire a standardelor de performanta a autoturismelor in ceea ce priveste noxele, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, citat de Mediafax.

Proiectul face parte dintr-un regulament elaborat de Comisia Europeana (CE), care vizeaza reducerea emisiilor de dioxid de carbon la nivelul Uniunii Europene.

Pentru indeplinirea prevederilor CE, proiectul prevede cooperarea RAR cu Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, care urmeaza sa transmita Registrului, pana la data de 31 ianuarie a anului urmator perioadei de raportare, datele privind autoturismele noi inmatriculate in anul respectiv.

De asemenea, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va transmite RAR, pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, informatii pentru anul calendaristic precedent privind procentul statiilor de distributie pentru carburanti care au posibilitatea de a furniza carburanti E85 (combustibil format dintr-un amestec de 15% benzina si 85% etanol), precum si informatii privind respectarea criteriilor de durabilitate ale biocarburantilor introdusi pe piata.

Potrivit proiectului, RAR va transmite rezultatele monitorizarii Ministerului Mediului si Padurilor pana la data 15 martie a fiecarui an, incepand din anul 2011.

Rezultatele programului vor fi prezentate Comisiei Europene.