Doi cetateni italieni s-au ales cu dosare penale dupa ce au fost depistati ca au impuscat in judetul Braila peste 350 de pasari din specii interzise vanatului, printre care si ciocarlia, a anuntat miercuri Inspectoratul Judetean de Politie din Braila, potrivit Agerpres. Cu o zi in urma, patru italieni au fost depistati de politistii din Timis cu 99 de ciocarlii impuscate, iar saptamana trecuta tot in Braila, noua italieni au fost retinuti dupa ce au impuscat ilegal 155 de ciocarlii. Este un fenomen? Politistii spun ca nu, explicatia fiind ca este sezon de vanatoare si ca italienii prefera pasarile.

"In baza unei autorizatii de perchezitie emise de Judecatoria Braila, politistii mers la locul de cazare al cetatenilor italieni A.P., de 50 de ani, si M.A., de 72 de ani, unde au descoperit patru arme de vanatoare, dintre care una detinuta ilegal, mai multe cartuse de vanatoare de calibru diferit detinute ilegal, precum si 355 pasari impuscate, unele fiind din specii protejate", se arata in comunicatul IPJ Braila de miercuri.

Printre pasarile impuscate erau si doua specii de ciocarlii: ciocarlia de camp si ciocarlia de Baragan. Cu o zi in urma, politistii din Timis anuntau ca in localitatea Jebel din judetul Timis au depistat 4 cetateni italieni cu o plasa cu 99 de pasari (ciocarlii) impuscate", acestia fiind acum cercetati in stare de libertate pentru braconaj cinegetic. Saptamana trecuta, potrivit EVZ, noua italieni au fost prinsi, la braconaj, in Insula Mare a Brailei, dupa ce au impuscat 155 de ciocarlii.

  • Explicatia politistilor: Este sezon de vanatoare si italienilor le plac pasarile

15 italieni, cercetati pentru braconaj de ciocarlii in doar cateva zile in Romania. Care este explicatia? Emil Andrei, subinspector de politie Timis, spune ca cel putin in judetul sau nu este vorba de un fenomen.

"La nivelul judetului Timis vanatoarea de pasari, in special de ciocarlii, pasari de altfel ocrotite prin lege, nu reprezinta un fenomen. Nici braconajul de catre cetateni straini nu este un fenomen. Evenimentul de ieri a fost unul singular", a precizat pentru HotNews.ro Emil Andrei.

In Braila, politistii explica situatia prin numarul mai ridicat de italieni din zona, faptul ca e perioada de vanatoare si preferinta acestora pentru pasari.

"Nu putem vorbi de un fenomen, deoarece este sezon de vanatoare si au fost doar doua cazuri luna asta, iar anul trecut la fel au fost doar cateva cazuri. In Braila sunt multi rezidenti si afaceristi italieni, iar unii vin in concediu la rude sau prieteni. In ceea ce priveste vanatoarea, italienii sunt cei care vaneaza pasari, este un lucru arhistiut, spre deosebire de nemti care de obicei prefera vanatul mare", a declarat Jenel Sohor, subinspector IPJ Braila.