Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BP intarzie cu revizuirea planurilor de urgenta

La trei luni de la explozia de pe platforma Deepwater Horizon, care a dus la scurgerea de petrol din Golful Mexic, compania British Petroleum este acuzata ca nu si-a actualizat planurile de interventie in caz de dezastru, desi acestea aveau puncte slabe inca de la inceput. Compania continua sa se afle sub un val de critici. Ultima dintre ele, enuntata de mai multe case de avocatura, se refera la faptul ca ar fi fost obligata ca in termen de 15 zile de la explozia din Golful Mexic sa isi revizuiasca planurile de interventie.

Un purtator de cuvant al BP a negat insa aceasta interpretare, spunand ca abia dupa ce vor fi stranse toate informatiile de dupa incidentul de la Deepwater Horizon si se vor trage primele concluziile, abia atunci planul va fi revizuit.

Pe de alta parte, la sfarsitul saptamanii, statul american Alabama a anuntat ca va da in judecata BP pentru pagubele provocate statului si cetatenilor sai in urma accidentului din Golful Mexic.

Nivel de radiatii crescut pe o plaja din sudul Bulgariei, din cauza unei mine de uraniu

Nivelul de radiatii de pe o plaja din sudul Bulgariei este de doua ori mai mare decat normalul pentru aceasta zona, potrivit Agentiei guvernamentale de mediu. Poluarea a fost probabil provocata de deseurile radioactive de la o mina de uraniu din apropiere.

Masuratorile facute in Golful Vromos, de la Marea Neagra, fac parte din programul anual de monitorizare a nivelului radiatiilor.

La inceputul lunii august, guvernatorul regional din Burgas emisese un ordin care interzicea accesul pe plaja intre localitatile Burgas si Sozopol. El afirmase atunci ca a luat decizia dupa ce s-a consultat cu experti de la Ministerul Mediului si Agentia de mediu. Ordinul guvernatorului a provocat proteste masive ale proprietarilor de terenuri si hoteluri din zona.

Cimitir ecologic. Si verde si ieftin

O companie irlandeza vrea sa se lanseze intr-un business care pare de viitor: cimitirele ecologice. Aici, in locul crucilor de marmura sau a cavourilor de ciment, fiecare mormant va fi marcat printr-un copac si un semn distinct, care va fi din lemn sau din piatra obisnuita. Pe de alta parte, cosciugele traditionale vor fi inlocuite prin lazi ecologice (facute din carton, bambus sau frunze de banane). Cei care prefera sa fie incinerati, vor putea sa isi petreaca somnul vesnic intr-o eco-urna, facuta din hartie reciclabila.

Green Graveyard este prima companie care administreaza un cimitir ecologic in Irlanda. Situat undeva pe culmile muntilor Blackstairs, cimitirul are o suprafata de circa 7 acri si jumatate. Compania nu va tine cont de religie. Prima inmormantare urmeaza sa aiba loc in octombrie.

Desi e abia prima initiativa de acest gen in Irlanda, cimitirele ecologice, ca si industria funerara adiacenta, devin tot mai populare. Numai in Marea Britanie sunt circa 250 de spatii de inmormantare naturale.

James Cameron si Earth Day Group vor planta 1 milion de arbori in 15 tari

Organizatia Earth Day Group va planta un milion de arbori in 15 tari, pana la sfarsitul anului, cu ajutorul regizorului canadian James Cameron si al studiourilor Twentieth Century Fox.

James Cameron a plantat primul dintre cei un milion de arbori in Brazilia, in luna aprilie.

In Statele Unite ale Americii, arborii vor fi plantati la New York, San Francisco si Los Angeles, pentru a imbunatati atat calitatea aerului, cat si habitatele animalelor care traiesc in orase.

Actiunile din Mexic, Canada si Spania se vor concentra asupra initiativelor de reimpadurire a zonelor defrisate.

Alte actiuni vor viza sa combine componenta ecologica cu cea economica. In Haiti, fundatia Trees for the Future va lucra cu fermierii de pe insula pentru a planta 500.000 de arbori fructiferi si alte specii native, care sa le aduca avantaje economice.