Mii de proprietari de case din Romania, in special cei din Transilvania, s-au aratat interesati sa instaleze sisteme de incalzire care utilizeaza energie regenerabila. Cel putin asa reiese din datele transmise de Ministerul Mediului la solicitarea HotNews.ro. In doar o luna si o saptamana de la lansarea programului "Casa Verde", au fost depuse aproape 7.000 de cereri de finantare in valoare de peste 42 de milioane de lei. "Pana la data de 6 august 2010, prin Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, au fost depuse 6.879 dosare, in valoare de 42.102.364,59 lei", precizeaza Ministerul Mediului. Suma ramasa disponbila este de 67,9 milioane lei.

Pana pe 22 iulie au fost acceptate 530 de cereri. Vezi aici lista cu persoanele acceptate in programul "Casa verde". "Suma alocata sesiunii de finantare deschisa la data de 1 iulie 2010 este de 110.000.000 lei. Astfel, suma ramasa disponibila la data de 6 august 2010 este de 67.897.635,41 lei. Pana la data de 6 august 2010, unele judete au depasit suma alocata, si in luna septembrie se va face o redistribuire de sume pentru judetele care au depasit sumele atribuite initial", mai arata Ministerul Mediului.

Cele mai multe dosare au fost depuse in judetele Bihor- 741 dosare, Harghita- 629 dosare, Brasov- 310 dosare, Bistrita Nasaud- 226 dosare, Covasna- 233 dosare, Mures- 297 dosare, Salaj- 233 dosare, Sibiu- 276 dosare si Alba- 291 dosare. In Bucuresti au fost depuse 318 dosare.

"Procedura de intocmire a dosarului este extrem de simpla iar cetatenii isi pot alege singuri firma cu care sa execute lucrarile. In momentul finalizarii lucrarilor, oamenii vin cu factura, copia dupa contractul de executie, procesul verbal de receptie a lucrarii si certificatul de garantie a instalatiei iar noi le dam banii in functie de tipul de centrala instalata. Atentie insa, sunt eligibile numai cheltuielile efectuate dupa semnarea contractului de finantare", sustine Ministerul Mediului.

Programul, care se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei, astfel:

  • pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;
  • pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura;
  • pana la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a spus ca este posibil sa existe si o a doua etapa a programului. "In momentul in care se vor inscrie beneficiari pana la concurenta sumei disponibile vom opri inscrierile, vom astepta sa se finalizeze lucrarile incepute de beneficiari, vom face platile si apoi vom analiza rezultatele. Daca este cazul, va exista si o etapa a doua", a mai declarat Borbely.