Locuitorii Moscovei s-au trezit luni dimineata intr-o atmosfera greu de respirat, incarcata de fumul degajat de incendiile care devasteaza turbariile din regiune, dupa trei saptamani de canicula fara precedent, relateaza AFP.

Varful zgarie-norilor stalinisti din capitala rusa era cu greu vizibil in primele ore ale diminetii. Concentratia de particule nocive era de 5 pana la 8 ori mai mare decat limitele normale, potrivit observatorului pentru calitatea aerului de la Moscova, citat de Interfax. Vizibilitatea pe strazi era sub 300 de metri, in unele zone, a avertizat ministerul pentru Situatii de urgenta, preluat de Itar-Tass.

Aproximativ 60 de hectare de paduri si turbarii sunt devastate de incendii in regiunea Moscovei. Focurile declansate in turbarii, in care turba prezenta in sol arde lent, pana la cativa metri adancime, sunt extrem de dificil de stins.

Autoritatile se asteapta ca temperaturile sa se apropie de 40 de grade in aceasta saptamana. Ministerul Agriculturii anuntase saptamana trecuta ca aproape o treime din culturile din cele 23 de regiuni ale Rusiei afectate de canicula si seceta este distrusa.