​Iunie 2010 a fost luna cu cele mai ridicate temperaturi inregistrate pe Pamant de la inceputul masuratorilor in 1880, potrivit Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice (NOAA)din SUA. Temperatura medie combinata a pamantului si oceanelor a fost cea mai ridicata pentru luna iunie si perioada aprilie-iunie.

La nivel global, inclusiv suprafata oceanelor, s-a inregistrat o temperatura medie de 16,2 grade Celsius, peste media secolului 20 de 15,5 grade Celsius, a anuntat joi NOAA, citata de AFP.

Regiunile in care temperaturile record au fost simtite cel mai intens au fost Peru, centrul si estul Statelor Unite si mare parte din continentul asiatic.

Pe de alta parte, Scandinavia, sudul Chinei si nordul SUA au avut temperaturi sub medie.

Temperatura la suprafata oceanelor a depasit cu 0,5 grade Celsius media secolului trecut, pana la 16,4 grade Celsius, luna iunie 2010 fiind cea de-a patra cea mai calduroasa de cand NOAA a inceput inregistrarile in 1880. Oceanul Atlantic a cunoscut cea mai pronuntata incalzire.

NOAA face astfel de masuratori si analize lunar pentru ca guvernul si liderii comunitatilor sa fie informati atunci cand iau decizii referitoare la clima.