Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Primele cinci luni ale lui 2010, cele mai calde din istoria masuratorilor meteorologice

Primele cinci luni ale anului 2010 au fost cele mai calde inregistrate vreodata de la inceputul masuratorilor in 1880, potrivit unui raport al Centrului national pentru date climatice. Temperatura combinata a pamantului si oceanelor din ianuarie pana in mai a afisat cu 0,68 grade Celsius mai mult decat media secolului XX. Lunile martie, aprilie si mai au inregistrat temperaturi nemaiatinse vreodata, o medie superioara celor 0,73 de grade Celsius in plus inregistrate in secolul trecut, potrivit datelor publicate in iunie. Numai anul 1998 prezinta tot atatea luni cu temperaturi record Luna mai a fost cea mai calduroasa luna mai de cand se fac masuratori in acest domeniu, a anuntat anterior si Administratia Nationala pentru Oceane si Atmosfera din Statele Unite. Cercetatorii sugereaza ca incalzirea din acest an ar fi puternic legata de schimbarea temporara a curentilor din Pacific - fenomen cunoscut ca El Nino - care a condus la eliberarea unei cantitati mari de caldura din ocean in atmosfera.

Studiu: Emisiile mondiale de CO2 nu au crescut in 2009, pentru prima data in ultimii 17 ani

Emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial au ramas stabile in 2009, incetinirea activitatii industriale in tarile bogate fiind compensata de o crestere a acesteia in China si India, a anuntat Agentia olandeza de Evaluare a Mediului. Potrivit raportului, 2009 este primul an de dupa 1992 cand s-a inregistrat o crestere zero a emisiilor de CO2. In 2009, emisiile mondiale de dioxid de carbon au atins 31,3 miliarde de tone, arata documentul. Ele au fost mai mici cu 7%, adica cu 800 milioane de tone in tarile bogate, dar aceasta scadere a fost compensata de o crestere a emisiilor cu 9% in China si de 6% in India. In China, cel mai mare poluator din lume, a ajuns ca din anul 2000 sa-si dubleze emisiile de CO2 acestea ajungand la 8,1 miliarde de tone. In India, emisiile de CO2 au crescut cu 50% in ultimii 10 ani. Daca, in valoare absoluta China ramane cel mai mare emitator de carbon din lume, SUA emit de trei ori mai mult CO2 pe cap de locuitor decat China, subliniaza raportul.

Un avion cu celule solare incearca un zbor de 24 de ore

Un avion experimental alimentat cu energie solara a plecat miercuri din Elvetia intr-un zbor de 24 de ore pentru a testa daca celulele solare instalate pe aripile sale il pot tine in aer in tot acest timp. Vehiculul aerian are greutatea unei masini de familie, insa o anvergura a aripilor identica cu cea a unui avion de pasageri. Avionul va urca pana la 8.500 de metri, pana cand razele soarelui nu vor mai putea alimenta celulele solare, apoi va incerca o coborare lina pana la rasarit, folosind energia inmagazinata de baterii. Avionul echipat cu 12.000 de celule solare „super-eficiente”, este confectionat din materiale care il fac extrem de usor si foloseste baterii, motoare si elice pentru a se mentine pe linia de plutire.

Autorii proiectului planuiesc ca peste doi ani sa foloseasca vehiculul aerian pentru a realiza primul zbor solar transatlantic pilotat de un om, iar pentru 2013 si-au propus un tel si mai ambitios: o calatorie solara in jurul Pamantului.

Feministele din Suedia au ars 10.000 de euro in semn de protest fata de discriminarea salariala dintre sexe

Un partid feminist din Suedia a ars bancnote in valoare de 100.000 de coroane (10.385 de euro) pentru a protestafata de diferentele salariale dintre barbati si femei. „O suta de mii de coroane este suma pe care femeile o pierd in fiecare minut in sistemul pe care il avem, in care salariile sunt fixate in functie de gen”, s-a revoltat liderul Initiativei Feministe din Suedia, Gudrun Schyman. Bancnotele fusesera donate de o firma de relatii publice si au ars in 40 de minute.

Initiativa Feminista a fost infiintata in 2005 si a avut primii candidati in cadrul alegerilor generale din 2006, insa nu a castigat nici un loc in parlamentul suedez. Inainte de a infiinta formatiunea politica feminista, Gudrun Schyman a condus partidul comunist de stanga din Suedia.