Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Insula din plastic reciclat - O alta utopie eco

O firma de arhitectura olandeza vrea sa creeze un paradis eco in oceanul Pacific, botezat „Insula reciclata". Anuntul vine in contextul in care tot mai multe bucati de plastic se aduna in oceane si ameninta cu moartea viata marina. Scopul demersului este de a curata oceanul, dar si de a oferi un camin refugiatilor din calea schimbarilor de climat. Compania olandeza a venit cu ideea de a crea un mare habitat plutitor destinat stilului de viata sustenabil, dotat cu plaje, ferme si cladiri fabricate din plasticul ce ameninta viata marina. Pozitionata in Oceanul Pacific, intre San Francisco si Hawaii, „Insula reciclata" ar urma sa fie o oaza din plastic de peste 10.000 de kilometri patrati, cu materie prima provenita din insula formata din deseuri casnice, cu o suprafata de circa cinci ori mai mare decat cea a Marii Britanii. Odata curatata aceasta zona, potrivit proiectului, plasticul reciclat poate fi folosit pentru construirea unor platforme plutitoare pe care sa fie fixata insula. Aceasta nu va depinde de alte tari, ci isi va genera propriile resurse de energie si mancare. Vor fi folosite compostul pentru un sol fertil, surse de energie nepoluanta si vor fi cultivate alge pentru mancare, combustibil, medicamente, absorbtia dioxidului de carbon si pentru asigurarea unui habitat propice pentru pesti, sustin initiatorii.

Primul animal modificat genetic din farfurie? Statele Unite ar putea autoriza somonul transgenetic

Confruntata cu cererea in crestere, stiinta a ajuns sa produca somoni de crescatorie. Acesti pesti au insa un defect: nu cresc destul de repede. Evolutia geneticii a permis crearea unui somon care ajunge la maturitate de doua ori mai repede decat rudele sale obisnuite. Dosarul cvasicomplet este pe masa autoritatilor americane, care ar putea autoriza comercializarea acestuia in Statele Unite. Asa cum explica compania care l-a produs, „acest peste ar fi primul animal transgenetic destinat alimentatiei umane" care ar putea fi aprobat de autoritati. Accelerarea dezvoltarii somonului a fost obtinuta modificand gena care codifica un hormon de crestere. Fara modificarea genetica, somonul nu ar secreta acest hormon daca se afla in ape reci. Modificarea genetica a constat in producerea acestui hormon tot timpul anului, indiferent de temperatura apei. Astfel, pestele atinge dimensiunile la care poate fi comercializat dupa o perioada de 16-18 luni in loc de trei ani.

Africa, martora nasterii unui nou ocean. In cateva milioane de ani vom avea o Africa mai mica si o insula plutind in Oceanul Indian

Geologii care isi desfasoara activitatea in Etiopia spun ca oceanul va imparti in cele din urma continentul african in doua; dar asta abia peste 10 milioane de ani. Cercetatorul Tim Wright, care a prezentat studiul la expozitia de vara a Royal Society, a descris evenimentul ca fiind „cu adevarat incredibil". Obisnuita sa inteleaga schimbarile de pe planeta la scara de milioane de ani, echipa internationala de cercetatori din care face parte si dr. Wright a observat schimbari uimitoare in regunea Afar in ultimii 5 ani. In 2005, o crapatura a pamantului lunga de 60 km s-a largit pana la 8 m in doar 10 zile. Roca fierbinte si topita din adancul pamantului iese la suprafata, determinand ruptura. Eruptiile subterane continua si, in cele din urma, cornul Africii se va desprinde si se va forma un nou ocean. Oamenii de stiinta se considera foarte norocosi in postura de martori ai nasterii acestui ocean, pentru ca, de obicei, un astfel de proces se desfasoara in adancurile apelor. Echipa spera sa faca experimente in zona care sa ajute la intelegerea modului in care s-a format suprafata pamantului.

Europa ar putea trece pe energie solara din Sahara pana in 2015

Europa ar putea trece pe energie solara din Sahara pana in 2015. O serie de specialisti au conceput planuri de exploatare a soarelui care bate in Africa, pentru a genera electricitate care apoi sa fie exportata in Europa sau folosita pentru desalinizarea apei marine si transformarea desertului in padure. In acest context, intr-un interviu recent, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a spus ca Europa va importa din nordul Africii sute de megawati de energie electrica generata de soare in urmatorii 5 ani, iar Uniunea Europeana are in plan sa isi asigure 20% din energia electrica din surse regenerabile pana in 2020. Potrivit Institutului pentru Energie al Comisiei Europene, ar fi nevoie de doar 0,3% din lumina care invaluie Sahara si deserturile din Orientul Apropiat pentru a fi satisfacute nevoile energetice ale Europei.