Uniunea Europeana va revizui radical sistemul de aprobare pentru culturile modificate genetic in luna iulie, deschizand astfel drumul cultivarii acestor plante in Europa, relateaza Reuters, care citeaza surse apropiate discutiilor.

In conditiile in care majoritatea europenilor nu manifesta un apetit deosebit pentru alimentele care contin organisme modificate genetic, politicienii au aprobat in 12 ani cultivarea a doar doua varietati, fata de cele peste 150 cultivate in intreaga lume.

Potrivit propunerilor care urmeaza a fi aprobate in 13 iulie, Comisia Europeana va relaxa regulile de aprobare a culturilor, lasand acest lucru la latitudinea statelor membre.

"Ideea este sa mentinem un sistem de aprobare european, dar sa lasam statele membre complet libere in ceea ce priveste decizia de cultivare sau nu acestor plante", a declarat sursa citata.

Suprafetele cultivate cu plante modificate genetic au acoperit in Europa, anul trecut, mai putin de 100.000 de hectare, majoritatea in Spania, in comparatie cu cele 134 milioane de hectare cultivate cu OMG la nivel mondial.

Noua propunere va permite cultivarea plantelor modificate genetic pe scara larga in statele care sustin acest lucru, precum Spania, Olanda sau Cehia, si va sustine interzicerea acestora in tarile care nu sunt adeptele OMG, precum Italia, Austria sau Ungaria.

Noua reglementare a fost creionata de comisarul maltez pentru Sanatate John Dalli, care a generat o controversa in martie, cand a aprobat cultivarea cartofului modificat genetic folosit pentru producerea amidonului.