Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

China propune cel mai mare baraj hidroelectric din lume

Inginerii chinezi propun realizarea celei mai mari hidrocentrale din lume pe raul Yarlung Tsangpo din Tibet. Specialistii spun ca acest lucru ar putea duce la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Sustinatorii productiei de energie din forta apei cer constructia celui mai mare proiect hidroelectric din lume in partea superioara a raului numit si Brahmaputra, parte a lucrarilor de extindere a proiectelor de obtinere a energiei regenerabile in Muntii Himalaya.

Secretarul general adjunct al Societatii pentru Ingineria Hidroelectrica din China afirma ca lumea are mare nevoie de acest proiect, in ciuda posibilelor conflicte pe care le-ar genera cu tarile din josul raului, India si Bangladesh, care se alimenteaza cu apa si electricitate din fluviul Brahmaputra.

Uzina uriasa propusa de lobby-istii chinezi se numara printre alte peste 28 de baraje care sunt fie proiectate, fie completate, fie supuse discutiilor in China.

Tigari preschimbate in carti

O editura germana din Hamburg a reciclat tonomate vechi de tigari pentru a construi un dispozitiv nou ce inlocuieste un viciu daunator cu o practica benefica - cititul. Noile dispozitive ofera o serie de carti in format mic, de dimensiunea unui pachet de tigari, impachetate in cutii si scrise de autori locali.

Cartile de dimensiuni reduse costa patru euro si includ romane grafice, volume de poezie, un ghid de calatorie pentru femeile de cariera, un album foto, o carte de bucate pentru copii, precum si proza clasica ce are ca subiect viciul pe care editura vrea sa-l inlocuiasca cu lectura.

Pe masura ce tot mai multe tari au inceput sa interzica fumatul in birouri, restaurante, baruri si chiar parcuri, automatele de tigari, care sunt deja ilegale in China si in multe locuri din Statele Unite, vor ajunge sa fie scoase din uz, motiv pentru care este nevoie de initiative inteligente de reciclare a lor, cum este cazul editurii germane.

Referendum local: In Navodari, oamenii se opun deseurilor toxice

Peste 70 la suta dintre locuitorii cu drept de vot ai orasului Navodari s-au declarat, la referendumul organizat duminica de administratia locala, impotriva construirii unui depozit de deseuri toxice la marginea localitatii, de catre o firma italiana. Oamenii au mers la vot in numar mult mai mare decat la alegerile locale.

Conform centralizarii finale de la cele 25 de sectii de votare, aproape 24.000 de cetateni, din totalul celor 33.000 de persoane cu drept de vot, si-au exprimat optiunea referitor la infiintarea depozitului de deseuri.

Din numarul total de voturi, doar 131 au fost pentru realizarea investitiei respective, 115 au fost nule, 23.431 de persoane fiind impotriva intentiei investitorilor italieni.

Situatia a devenit tensionata la Navodari la inceputul lunii martie a acestui an, dupa ce edilul orasului a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca instanta de judecata il obliga, printr-o sentinta definitiva, sa elibereze o autorizatie de construire pentru un depozit de deseuri industriale toxice.

Oficialitatile din Polonia dau vina pe castori pentru inundatii

Ministrul de interne din Polonia, Jerzy Miller, sustine ca printre vinovatii pentru inundatiile care au cauzat moartea a 15 persoane in Polonia se afla si castorii.

In momentul de fata, in Polonia traiesc aproximativ 50.000 de castori care sunt protejati prin lege. Dupa inundatiile de anul acesta, insa, autoritatile locale au decis sa majoreze cotele de vanatoare alocate acestei specii.

Potrivit purtatorului de cuvant al servicului de pompieri, Pawel Fratzak, castorii sapa tuneluri in diguri, slabind structura de rezistenta a acestora. Oficialul a precizat insa ca nu numai castorii fac acest lucru, nominalizand si alte rozatoare, cum ar fi hamsterii.

Ultimul bilant anuntat de autoritatile poloneze spune ca inundatiile din ultimele zile provocate de revarsarea apelor in bazinele fluviilor Vistula si Oder s-au soldat cu moartea a cel putin 15 persoane.