INTERVIU VIDEO Ministrul Mediului despre proiectul Rosia Montana: Dupa parerea mea, statul roman ar fi putut sa incheie un contract mai avantajos, nu sa ramana doar cu 20% din actiuni

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 26 mai 2010, 19:05 Actualitate | Mediu

Laszlo Borbely
Foto: HotNews.ro
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, considera ca statul roman a dat dovada de "delasare si de lipsa de asumare a responsabilitatii" in privinta proiectului de la Rosia Montana. "Statul a lasat totul la latitudinea investitorului (n.red. compania canadiana Gabriel Resources). Si acum, culmea, da 700.000 de euro pentru a neutraliza apa acida. Acum dam din fondul de mediu 700.000 de euro. Sunt lucruri care trebuiau rezolvate de statul roman cu mult timp in urma", a declarat Borbely intr-un interviu acordat HotNews.ro. Potrivit acestuia, pentru statul roman, contractul incheiat cu firma canadiana este dezavantajos.

"Dupa parerea mea, statul roman ar fi putut sa incheie un contract mai avantajos, sa nu ramana doar cu 20%", a precizat ministrul Mediului. In ceea ce  priveste desecretizarea contractului, ministrul considera ca sunt unele clauze care nu pot fi facute publice deoarece tin de interesele nationale.
 • Contractul a fost incheiat intre statul roman, prin SC Minvest Deva SA, si compania canadiana Gabriel Resources, in vederea exploatarii minereurilor de aur  si argint de la Rosia Montana. In compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care ar urma sa exploateze zacamintele aurifere, Romania detine 20% din  actiuni, prin intermediul Minvest Deva.
Ministrul spune ca trebuie cheltuiti 700.000 de euro, deoarece in urma unei analize de pe teren realizata recent, la Rosia Montana, s-a constatat ca fosta  exploatare miniera de stat polueaza zona prin scurgerea apei de mina ce are un caracter acid. In aceste conditii, Ministerul Mediului a luat decizia de a  ecologiza mina veche de la Rosia Montana, proiect care necesita 700 de mii de euro.

Borbely a mai spus ca a cerut investitorului, in cadrul unei vizite la Rosia Montana, ca in momentul in care va incepe exploatarea, sa vina cu anumite  garantii. "Am solicitat sa puna banii jos pentru reecologizare inainte de a porni exploatarea, ca nu cumva sa dispara sau stiu ce se va intampla cu  actionariatul si sa avem garantii ferme printr-o societate de asigurari ca in cazul in care se intampla ceva acolo, statul roman sa nu ramana cu buzele  umflate".

Ministrul Mediului considera ca va trece mult timp pana ar putea fi demarate, efectiv, investitiile la zacamantul de la Rosia Montana. In primul rand,  trebuie verificat un nou certificat de urbanism depus de investitor. De asemenea, Ministerul Culturii trebuie sa realizeze un studiu arheologic. In plus, vor  avea loc o serie de audieri in vederea analizarii consecintelor transfrontaliere. In aceste conditii, "va fi considerat un proiect pentru care trebuie  inceput studiul de impact de la zero", a precizat Laszlo Borbely.Productie video realizata de Oana Boncu


Principalele declaratii ale ministrului Mediului:


 • Despre demararea investitiei. Nu pot sa estimez in momentul de fata, pentru ca avem un nou certificat de urbanism, altul decat cel care a fost suspendat. Am  cerut clarificari de la investitori, saptamana trecuta. Sunt cateva lucru care trebuiesc clarificate, unele documente care nu sunt in posesia lor. De exemplu,  acest studiu arheologic care trebuie facut si aprobat de Ministerul Culturii, PUZ-ul (n.red. Planul Urbanistic Zonal) il discutam acum. Si probabil va fi  considerat un proiect pentru care trebuie inceput studiul de impact de la zero. Ar trebui sa incepem toate procedurile, iar acestea dureaza, cu toate audierile, cu  transfrontalierul, mai ales cu Ungaria. Deci, va mai va dura.
 • Eu cred ca ar putea dura pana la sfarsitul anului, dar depinde cum reactioneaza investitorii, cum vin cu materialele care le cerem. Deci depinde de ei si de  noi. In ceea ce ne priveste, o sa respectam legislatia europeana si nationala.
 • Ma duc saptamana viitoare in Suedia sa vad cum functioneaza o asemenea mina bazata pe cianura.
 • Despre rezolutia impotriva cianurilor adoptata in Parlamentul European. Este un semnal acum, politic mai mult. Din pacate, se pare ca nu exista o alternativa  la aceasta procedura a cianurii. E altceva, cand iei o decizie politica cum ar putea sa se ia in Parlamentul Romaniei. Parlamentul poate sa spuna nu, asa cum  in Ungaria s-a interzis. Pana cand nu va lua o decizie, trebuie sa respectam legislatia europeana.
 • Despre deversarea de cianuri. In prezentarea facuta cand am fost la Rosia montana, si au venit experti din afara, chiar recunoscuti in lume, se pare ca dupa  ce acest sistem inchis este decianuarat, ceea ce ajunge acolo in acel lac nu mai prezinta pericol. Ei s-au angajat la 5 miligrame, fata de 10 miligrame cat  este permis in UE si fata de 50 miligrame cat sunt permise in SUA, Australia si Canada.
 • Dar evident cand vom ajunge acolo va trebui sa avem toate garantiile. In plus, eu am solicitat sa puna banii jos pentru reecologizare inainte de a porni exploatarea, ca nu cumva sa dispara sau stiu ce se va intampla cu actionariatul. Sa avem garantii ferme printr-o societate de asigurari ca in cazul in care se intampla ceva, statul roman sa nu ramana cu buzele umflate.
 • Despre oportunitatea investitiei la Rosia Montana. Punctul meu de vedere ca ministru al mediului este sa respect legislatia. Ca politcian, ca om care a fost  acolo, consider ca o responsabilitate o poarta statul romann care atunci cand a dat licenta trebuia sa clarifice toate problemele. Statul a lasat la  latitudinea investitorului, sa cumpere sau nu stiu ce. Si acum, culmea, da 700.000 de euro pentru a neutraliza apa acida care a stat 10 ani de zile si nimeni  nu s-a sinchisit sa rezolve o problema de mediu. Acum dam din Fondul de Mediu 700.000 de euro. Sunt lucruri care de mult trebuiau rezolvate de statul roman.  Dupa parerea mea, statul roman ar fi putut sa incheie un contract mai avantajos, sa nu ramana doar cu 20%.
 • Si daca dorea sa porneasca, probabil ar fi trebuit sa porneasca. Cel mai pagubos este sa nu faci nimic, sa o taraganezi, nimeni nu are de castigat. Acolo sunt 90% someri.
 • Pararea mea este ca statul a dat dovada de delasare si de o lipsa de asumare de responsabilitate in anumite situatii. Toata lumea s-a ferit.
 • Despre modificarea clauzelor contractuale. Eu i-am spus lui Videanu (n.red. ministrul economiei) si a spus ca discuta cu ei, dar, deocamdata e in faza  incipienta.
 • Despre desecretizarea contractului. Eu sunt foarte mirat cand discut aceste probleme. Trebuie sa intelegea si presa ca sunt contracte unde anumite parti sunt  si vor fi secrete. Sunt parti care tin de  o strategie si de interese nationale. Nu cred ca aici trebuie sa batem mondea, ci pe angajamentul de a nu fi  pagubit ceteteanul roman si mediul.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1744 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  incredibil! (Miercuri, 26 mai 2010, 19:12)

  EQUANT [utilizator]

  nu mai am cuvinte ...
  • -3 (5 voturi)    
   "...mai ales cu Ungaria..", spune ministrul (Miercuri, 26 mai 2010, 20:37)

   Eco-terorism [anonim] i-a raspuns lui EQUANT

   Niciodata UDMR nu s-a preocupat de protectia mediului in Romania, nici macar in zone cu majoritate etnica secuiasca, unde padurile au fost taiate fara mila de catre alde Verestoy Attila.

   Niciodata liderii maghiari sau secui nu s-au preocupat de bunastarea si fericirea motilor, dimpotriva, acolo a fost o regiune ce a avut de suferit de pe urma ocupatiei ungare multiseculare, cu martiri romani asasinati.

   Brusc, popa Tokes alearga disperat pe la conferinte sa combata proiectul Rosia Montana, la fel ministrul Borbely sau fostul deputat si actual "om de grota" Csibi Magor.
   Prin presa maghiara umbla vorba ca miscarea autonomista "maghiara ardeleana" vrea sa impiedice cu orice pret exploatarea aurului din Apuseni, in perspectiva unei "regionalizari" si "maghiarizari" a Transilvaniei.

   Sunt ecologist inainte ca domnul Magor sa descopere ca animalele domestice polueaza la fel de grav precum masini mai mici, insa atat timp cat Ungaria si UDMR se arata excesiv si complet nejustificat de interesate de acest unic proiect economic de anvergura in Apuseni, voi fi extrem de neincrezator in discursul lor ipocrit.

   Romania are interes sa dezvolte economic o regiune si sa exploateze resurse atat timp cat tara are nevoie de fiecare euro pt a nu se indatora mai mult.
   Exemplul Greciei ne arata f. clar ca se poate face urgent faliment din "turism", nu e suficient, iar Elvetia nu a devenit prospera datorita vacilor si cabanelor dragute !

   Daca proiectul respecta standardele UE de protectie a mediului (cele mai severe din lume), daca site-ul arheologic e prezervat, atunci trebuie pus in aplicare.

   Daca nu respecta asta, sa fie respins. Motii pot vota prin referendum local!

   Romania ar avea 20% din beneficii + 16% din restul de 80% (adica se ajunge la circa o treime din beneficiu) + sute de familii de moti cu locuri de munca + milioane de RON intrati lunar in economia locala + cel mai mare si mai ecologic proiect minier din Europa (cianura mai putina decat se admite in Suedia!)!
   • +3 (3 voturi)    
    ... (Miercuri, 26 mai 2010, 22:38)

    corcoos [anonim] i-a raspuns lui Eco-terorism

    Iarasi pe strasse, d-lor corporatisti? Acum pe bune, ati pus-o de-un brainstorming pt. a combate problema maghiara de-ati ajuns la discursul cretinoid-nationalist?

    In fine, imi spun si eu parearea, care buna sau rea, macar imi apartine. Da, udemeristilor le pasa de cetatenii romani fix pe ii pasa si restului clasei politice din RO. Din fericire, politicienilor din Ungaria le pasa de maghiari macar atat incat sa se opuna unui proiect care are toate sansele sa duca la o catastrofa ecologica ce va afecta puternic si Ungaria. Iar daca domnii din UDMR vor sa mai fie sustinuti de politicienii maghiari, ar face bine sa-si pastreze opozita fata de acest proiect.

    Iar ca incheiere, va doresc si dvs. sa aveti atatea beneficii in viata pe cat au avut romanii de pe urma exploatarii cu cianura de la Baia Mare.
    • 0 (0 voturi)    
     Maghiarii daca aveau aur il exploatau demult (Joi, 27 mai 2010, 10:52)

     Gill [anonim] i-a raspuns lui corcoos

     De acum doua secole. Inventau ei tehnologia cu cianuri daca er nevoie, doar sa poata merge inainte, economic vorbind. Dar noi, nu. Noi ne multumim cu propria suficienta. E destul ca-l avem. La ce sa-l si folosim? N-am mai vazut asa natie de fraieri!
  • +1 (1 vot)    
   eu mai am (Miercuri, 26 mai 2010, 23:23)

   paraipan [anonim] i-a raspuns lui EQUANT

   "Contractul a fost incheiat intre statul roman...". La ce data, stimabililor??????????
 • +3 (3 voturi)    
  Cine stie? (Miercuri, 26 mai 2010, 19:17)

  ioan [anonim]

  Cand si in ce mandat a fost semnat contractul care prevede ca partea romana sa neutralizeze apa existenta si a stabilit redeventa de 20%? Eu stiu ca redeventele lui Tariceanu si Nastase sunt de tot rasul comparativ cu 20%.
  • 0 (0 voturi)    
   Vorbesti aiurea (Joi, 27 mai 2010, 11:02)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui ioan

   Si habar nu ai ce e aia redeventa. Profitul direct al statului roman e de 20 % la care se adauga redeventa si profitul indirect, care ajung undeva la 56 % din total. Una peste alta, daca se depune garantie de ecologizare, cred ca trebuie deschisa mina cat mai repede. Cateva mii de locuri de munca nu sunt putine, pe timp de criza.
   • 0 (0 voturi)    
    Cre' ca matale nu stii riscurile (Vineri, 28 mai 2010, 11:18)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Paul

    Cam pe peste tot in lume unde se exploateaza de catre firme canadiene aur cu cianuri, la cel mult cativa ani dupa inceperea exploatarii incep probleme - de fapt, mai degraba catastrofe.

    In Australia am vazut (la TV) la un moment dat o mina cu cianuri situata chiar deasupra unui orasel, pe o coasta de deal. Mina aia insa nu folosea depozitarea de ape poluate in bazine, ci ceva procedeu de descompunere a cianurilor. Din cauza aia extractia mergea incet, ca nu puteai produce prea m ulte deseuri zilnic, si n-aveai voie sa le stochezi. Daca RMGC vine cu o solutie tehnica asemanatoare, sunt si eu de acord cu inceperea exploatarii. Da' orice solutie bazata pe stocare mi se pare inacceptabil de periculoasa.
 • +1 (3 voturi)    
  Corect Borbely,dar ce facem cu Dan Ioan Popescu ? (Miercuri, 26 mai 2010, 19:24)

  Eneas [anonim]

  acest ministru care s-a imbogatit din sperturi si din aservirea firmelor din energetica , a semnat cu canadienii pentru acest inadmisibil 20%!

  cu 20% esti actionarul minoritar clasic ,care esti intrebat de actionarul majoritar cum va fi vremea maine si atat!chiar nu se poate lua Nimeni de acest DIP?
 • +3 (3 voturi)    
  Puscarie (Miercuri, 26 mai 2010, 19:29)

  Florin [anonim]

  pai prindei si dai pe mana justitiei,ce au fugit din tara ?
  • 0 (0 voturi)    
   Ce strada cauti? (Joi, 27 mai 2010, 11:03)

   Horia [anonim] i-a raspuns lui Florin

   Pe cine sa prinzi?
 • +4 (4 voturi)    
  contracte dezavantajoase pentru noi (Miercuri, 26 mai 2010, 19:39)

  amu [anonim]

  In Baia Mare activitatea firmei australiene TRANSGOLD a fost dezastruasa pentru noi.Nu am castigat nici un euro ,firma disparand cu bani cu tot ,iar contractul a fost beton pentru ei neavand nici o raspundere ,despre ecologizare ce sa mai vorbim.Ne am facut de ras in Europa,cu accidentul ecologic in scimb au castigat spagarii din minister si di REMIN Baia Mare in frunte cu geologul HUDREA directorul corupt.Namolul aurifer era prelucrat in Anglia ,asa ca nu stim ce au extras si cat.Cred ca au ras australienii si cu curul de functionarii nostri spagari ,care si-au vandut tara.A fost un dezastru pe toate planurile.
 • +3 (3 voturi)    
  desecretizare urgenta (Miercuri, 26 mai 2010, 19:53)

  secretosul [anonim]

  Ce poate fi atat de secret intr-un astfel de contract? Firmele serioase de pe tot globul publica in rapoartele anuale date despre zacamintele exploatate, concentratii, tehnologii etc. Sigur nu pana la ultimul detaliu dar suficient cat investitorii sa inteleaga daca investitia merita banii lor. Contractul Rosia Montana - Minvest se poate publica fara probleme. Se pot exclude acele parti care ar afecta siguranta nationala. Desi cum ar putea fi incluse date atat de importante intr-un contract privat incheiat cu o firma neclara?!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Pai alea se stiu! (Joi, 27 mai 2010, 11:09)

   Dorian [anonim] i-a raspuns lui secretosul

   Participatia Romaniei e publica. Nu vad ce altfel de informatie ar mai fi de interes public si tu nu o ai. Fix partile despre care tu spui ca e normal sa fie secrete sunt secretizate. Ca restul, toate sunt publice. Si nu canadienii au cerut secretizarea lor, ci legea statului roman. Plus ca astfel de documente nu sunt secretizate doar in Romania, ci peste tot in lume. Nu e nimic anormal in asta.
 • +2 (2 voturi)    
  CINE E STATUL ROMAN??? (Miercuri, 26 mai 2010, 21:01)

  Alex [anonim]

  A mia oara cand ni se spune ca Statul roman a negociat prost si ca nu se poate modifica un at semnat!!!

  Va rog frumos poate cineva de la Hotnews sa-l intrebe pe ministru sau oficial sa someze guvernul sa publice cine a semnat aprobat asta?
  Numele si data!
  M-am saturat sa aud ca Statut roman a facut, Statul roman a semnat etc etc.

  Merci
 • +2 (2 voturi)    
  povestea neagra a Rosiei Montana (Miercuri, 26 mai 2010, 21:04)

  kata70 [utilizator]

  Motivul pentru care Berceanu și Videanu au făcut deja jocurile Gold Corporation și ale lui Mark Rich la Roșia Montană (și pentru care Radu Berceanu a primit, ca de obicei, o sumă impresionantă de euro, drept șpagă) ne-a fost recent dezvăluit de o echipă de ofițeri activi din SRI, care atrag atenția asupra faptului că miza NU este aurul. „La Roşia Montană sunt sute de mii de tone de URANIU pur”. De 20 de ani, minereul radioactiv este traficat de aici, în cantități mici, iar zbaterea celor doi ministeriabili pentru ca GC să pună gheara pe zăcămintele de la Roșia Montană ar avea ca punct final legalizarea contrabandei cu uraniu, sub umbrela exploatării aurului. Menționăm că în anii 2008-2009 mai mulți membrii ai grupării teroriste Farc din Columbia – arestați de către autoritățile SUA – au declarat că au cumpărat, din exploatarea de la Roșia Montană, prin interpuși (în fapt o rețea de traficanți controlată, așa cum afirmă Serviciile Secrete române, de către Radu Berceanu), o mare cantitate de uraniu pur.
  • -1 (1 vot)    
   haha (Miercuri, 26 mai 2010, 23:31)

   :))) [anonim] i-a raspuns lui kata70

   bati campii omule cu uraniul tau.
  • 0 (0 voturi)    
   o poveste aberanta (Joi, 27 mai 2010, 22:57)

   andrey [anonim] i-a raspuns lui kata70

   o prostie, am mai auzit zilele astea teoria conspiratiei - aberatia cu uraniul. Nu cred nimic, asa cum nu cred nici ca cianurile or sa vina valuri-valuri dupa ce se incepe exploatarea de la rosia montana. cred ca sunt numai vrajeli, praf in ochi ca sa se mai ceara niste comisioane frumusele de la investitori. mare minune ca aia n-au renuntat dupa atata hartuiala.
   • 0 (0 voturi)    
    dar de ce n-or fi renuntat, oare? (Vineri, 28 mai 2010, 4:04)

    catalin [anonim] i-a raspuns lui andrey

    Vorba ta: daca au vazut ca aici li se tot pun bete in roate, de ce nu si-au luat catrafusele si nu s-au apucat de minerit in Canada? Ca in Canada e loc de minerit pentru companii serioase, hat... cat cuprinde...
    Chiar asa, ce motiv or fi avut sa tina gaia-matzu ca ei vor aici, si numai aici... si musai aici, cu toate betele in roate bagate? De romani (din alte tzari si de alta limba etc.etc., bineinteles) ce erau?
 • +3 (3 voturi)    
  povestea neagra a Rosiei Montana-2 (Miercuri, 26 mai 2010, 21:05)

  kata70 [utilizator]

  Din verificările efectuate în legătură cu zăcămîntul de uraniu din zona staţiunii Roşia Montană, judeţul Alba, au rezultat următoarele aspecte de interes operativ: Calitatea zăcămîntului era deosebită, aceasta fiind considerată resursa cu cea mai mare concentraţie de uraniu din lume. Statul Român, prin Minvest S.A. (societate controlată, de asemenea, de către Berceanu), a concesionat, în 1997, firmei canadiene Gabriel Resources Ltd. terenul pe care urmează să fie amplasată viitoarea exploatare de aur şi argint de la Roşia Montană, contra sumei de 3 milioane de dolari. Concesionarea a fost făcută în urma unui studiu efectuat de canadieni, care, după ce au scanat zona prin satelit şi cu sonde moderne, au făcut următoarea afirmaţie: "Undeva, chiar sub casele oamenilor, zace o comoară compusă din vreo 300 tone de uraniu". În "subsolul" afacerii cu firma canadiană, transformată între timp în Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), la capitolul secret este inserată o prevedere, din care rezultă că tot ce se va găsi vreodată în cursul exploatării în afară de aur - respectiv uraniu, stronţiu, cycloniu, roşianidiu, metale ce nu sînt în tabloul lui Mendeleev - se va regăsi în proprietatea RMGC-ului.
  Pînă în prezent, nimeni nu a descris corect tipul zăcămîntului aurifer de la Roşia Montană, şi acest lucru este foarte important pentru a se înţelege ceea ce se pune la cale: zăcămîntul de la RM poate fi descris, în esenţă, ca un zăcămînt dispers cu grad scăzut de mineralizare combinat cu eflorescenţe de tip filon, cu concentraţie mare de minereu, aceste filoane fiind dezvoltate pe distanţe mari şi care mai au o caracteristică, în zonele de contact încrucişate avînd concentraţii imense de minereu, aşa-numitele vîltori, ce conţin de la 20 la 400 kg metal, cu peste 60 % aur. Aşadar, zăcămîntul de la RM conţine 500 tone de aur dispers, dar, probabil, de 7-8 ori mai mult aur în filoane şi vîltori. În concluzie: exploatarea nu necesită mină tip carieră, ea se poate face tradiţional, în
 • +2 (2 voturi)    
  povestea neagra a Rosiei Montana-3 (Miercuri, 26 mai 2010, 21:05)

  kata70 [utilizator]

  Faptul că se insistă pe o metodă distructivă arată că se urmăreşte epuizarea totală a zăcămîntului şi aceasta pare a fi o comandă politică, probabil externă. O altă caracteristică a zăcămîntului este stratificarea geologică: sub stratul aurifer se află o prelungire geologică a zonei Băiţa, cu conţinut de substanţe radioactive, neexploatabilă economic, dar cu mare risc pentru mediu. La o ploaie torenţială, uraniul poate fi purtat sute de km, iar oraşe precum Turda, şi Arad ar avea sursele de apă contaminate radioactiv. Ceea ce se pregăteşte la RM seamănă izbitor cu jaful din anii '50 de la Băiţa Plai, cînd zăcămîntul cu cea mai mare concentraţie de uraniu din lume a luat drumul Moscovei. Toate acestea sunt cunoscute de către Adrian Videanu și Radu Berceanu, din acest motiv ei încercînd să urgenteze exploatarea intensivă a uriaşului zăcământ” – iată ce se arată într-un fragment al unui raport al SRI referitor la tema uraniului de la Roșia Montană.
 • +2 (2 voturi)    
  povestea neagra a Rosiei Montana-4 (Miercuri, 26 mai 2010, 21:06)

  kata70 [utilizator]

  Radu Berceanu, după ce a provocat daune uriaşe economiei naţionale, este, asadar, pregătit să fure şi aurul şi argintul de la Roşia Montană si sa legalizeze traficul cu cantitati uriase de uraniu. Conform surselor noastre, compania canadiană Gold Corporation, prin intermediul lui Radu Berceanu, a negociat, la începutul acestei veri, emiterea dreptului de exploatare a zăcămintelelor aurifere ale României şi înţelegerea a „costat” 100 de milioane de euro. Cca. 80% din valoare banilor a fost livrată deja în anumite conturi secrete în străinătate, aparţinînd lui Adriean Videanu şi Radu Berceanu. Ar mai fi de livrat ultima tranşă, avîndu-l ca beneficiar tot pe ministrul Transporturilor. Înţelegerea a stabilit şi o rentă viageră pentru Berceanu, în cuantum de 1% anual din profitul adus de exploatare. Un procent cu o valoare substanţială, avînd în vedere posibilităţile afacerii, care urmăreşte extragerea şi prelucrarea a 800 de tone de aur şi aproximativ 2.000 de tone de argint. După înţelegere, Gold Corporation a început o amplă campanie de imagine, care prezintă avantajele exploatării zăcămintelor preţioase din zona Roşia Montană.
 • +1 (1 vot)    
  povestea neagra a Rosiei Montana-5 (Miercuri, 26 mai 2010, 21:06)

  kata70 [utilizator]

  Clipurile publicitare, a căror difuzare este plătită cu bani grei în toată mass-media, au scopul de a pregăti opinia publică pentru acceptarea deciziei de exploatare, fără a menţiona, bineînţeles, dezavantajele metodei de exploatare propuse de canadieni, cum ar fi otrăvirea terenului şi a rîurilor din zonă cu compuşii chimici derivaţi din exploatarea zăcămintelor printr-un proces tehnologic pe bază de cianuri. Acum, greii Gold Corporation se tem de faptul că Berceanu va fi inlaturat din PDL (ceea ce devine tot mai evident!), iar ei vor rămîne cu praful de pe tobă şi banii cheltuiţi. În aceste condiţi, îi forţează puternic mîna acestuia spre a-şi onora promisiunea pentru care a fost recompensat în avans. Din informaţiile noastre, Radu Berceanu, artizanul înţelegerii, dă din colţ în colţ, neştiind cum să procedeze. Promisa Hotărîre de Guvern, prin care el ar fi trebuit să le deschidă uşa celor de la Gold Corporation, nu poate fi emisă de guvernul Boc, cel din urma refuzand presiunile lui Bercovici. Returnarea banilor nu este o soluţie, pentru că afaceriştii canadieni ameninţă că vor face publică povestea în cazul în care Berceanu nu onorează promisiunea.
 • +2 (2 voturi)    
  povestea neagra a Rosiei Montana 2-3 (Miercuri, 26 mai 2010, 21:42)

  kata70 [utilizator]

  ..in galerie.
 • +2 (2 voturi)    
  Adca asta il doare pe ungur .... banii (Miercuri, 26 mai 2010, 22:52)

  Eko [anonim]

  In rest, il doare fix in c...r de cianuri.
  Baietzi, salarii si pensiile, hai treaca-mearga, da' stai sa vezi cand ne-o sari mustarul cu adevarat !
  Jucati-va voi cu focul ....
 • +1 (1 vot)    
  Sa sufar pentru voi? (Miercuri, 26 mai 2010, 23:09)

  Mihai [anonim]

  Contractele tip Berceanu se afla peste tot, eu ma gandeam ca Romania sa nu iasa cumva datoare din povestea sta de spaga si sa iasa presidentul sa ne spuna ca nu avem de ales. Traiasca democratia comunista.
 • 0 (0 voturi)    
  tulvai doamne.... (Miercuri, 26 mai 2010, 23:48)

  capatu` satului [anonim]

  d`apoi ii musai sa ia ceva si oaminii buni de la udmr, ca doar cascavalu` nu`i numa pantru` pdl si pnl (valeanu si crinu`);
  pana la urma participatia statului n`are nici o relevanta - ministru mediului vrea sa spuna ca el ar putea fi de acord cu orice participatie a statului si sub 0 %, numai sa i se marce banu` adevarat intr`un cont din strainatate,
  atatia de la pdl au primit banu` gras prin alte tari, este randu` si la udmr;

  ministru nu are mult minte la cap, doctor spus el ia o ceasca de cainur pe zi si face bine!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Inca un tun... (Joi, 27 mai 2010, 6:48)

  lili [anonim]

  Dl Borbely a dat lectii de management mai marilor din Ministerul Economiei si este clar ca Dumnealui nu mai intege nimic banuiesc din toate astea sau intelege dar nu poate spune ca asta este inca un tun al baietilor despepti de nu stiu care culoare politica. Pentru ca atunci cand e vorba de interesele lor politicienii isi dau asa bine mana ca nu mai conteaza nci culoarea politica, nici etnia, nici... nimic. Conteaza iNTERESELE LOR, dincolo de Romania care i-a ales si i-a trimis in functii mari sa o conduca....
 • 0 (0 voturi)    
  Un discurs inteligent (Joi, 27 mai 2010, 12:13)

  Jojo [anonim]

  Ceea ce nu pot spune si despre unele comentarii. Ideea e ca Rosia Montana a fost un subiect sensibil pentru oricine, fie el politician sau ziarist. Ca musai sunt acuzati de luare de mita. Dar totusi! Nu gasiti ca o decizie trebuie luata? Sau nu ne atingem de subiect ca sa nu fim supusi oprobiului public?
  Domnule ministru, ati fi luat sau nu bani, nu stiu, dar nici nu ma intereseaza! Dar faceti ce ati inceput! Luati odata pentru totdeauna o decizie!
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Joi, 27 mai 2010, 17:36)

   corcoos [anonim] i-a raspuns lui Jojo

   Nu trebuie neaparat sa fie mita, e suficient doar un interes personal, direct sau indirect. Toti, dar toti cei a caror identitate o cunosc si sunt in favoarea proiectului o fac din interes personal.

   Iar in al doilea rand ce pretentii mai pot avea de la o companie straina, cand vad cum romani ca dvs. ne considera tara bananiera. Imi pare rau ca n-ati aflat pana acum, dar Romania nu este, sau mai bine zis nu ar trebui sa fie un stat condus de tatuci, ci unul condus de lege. Nu stiu daca v-a scapat, dar Sulfinica a facut tot posibilul pt. a porni acest proiect si nu i-a mers. Ma indoiesc ca i-ar merge lui Borbely si din fericire nici cu cred ca doreste asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Serviciile secrete ce fac ? (Joi, 27 mai 2010, 15:09)

  ion [anonim]

  Inainte serviciile secrete aveau un rol important in economia romaneasca,azi,ele cu ce se ocupa ,daca despre Rosia Montana nu se stie tot?
 • 0 (0 voturi)    
  O noua manipulare! (Joi, 27 mai 2010, 19:20)

  constantin [anonim]

  cred ca se incearca o noua si uriasa manipulare;..se abate atentia cu probleme si lucruri minore cu aparente de straduinta si discutii ,vezi Doamne,normale;...cred ca deja suntem iar pacaliti si ne vor ceda aurul din pamantul dacic pe nimic pentru potolirea pohtei unora si altora de peschesuri grase,...nicicum pentru binele statului roman;...sper ca"duhul aurului"sa faca ordine si acesti hamesiti care ne considera prosti sa fie opriti...
 • 0 (0 voturi)    
  Riscuri inventate (Vineri, 28 mai 2010, 7:16)

  Zizi [anonim]

  Cred ca manipularea e de ani de zile, dar e exact pe dos. Suntem intoxicati cu informatii despre accidente ecologice si alte mizerii. In Spania exista o mina care foloseste aceleasi metode de scoatere a aurului si acolo nu e niciun accident. Eu ce sa cred. Normal ca nu convine nimanui sa se ridice Romania peste alte tari europene.
 • 0 (0 voturi)    
  rmgc (Luni, 14 iunie 2010, 12:19)

  maria [anonim]

  cele mai bune locuri de exploatere sunt cele cu o conducere precara, corupta, cu cetateni neinformati si fara supraveghere


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri