Romania se numara printre tarile care au oferit ajutor autoritatilor americane, ce incearca sa limiteze efectele scurgerii de petrol din Golful Mexic, a anuntat Departamentul de Stat de la Washington. "SUA sunt recunoscatoare pentru ofertele generoase de asistenta si sfaturi primite din partea guvernelor Canadei, Croatiei, Frantei, Germaniei, Irlandei, Mexicului, Olandei, Norvegiei, Romaniei, Republicii Coreea, Spaniei, Suediei, Marii Britanii, precum si a Natiunilor Unite", a declarat un purtator de cuvant al diplomatiei americane.

Acesta a precizat ca "impreuna cu dorinta generala de a ajuta acolo unde este posibil", ofertele de asistenta au inclus "experti in diferite aspecte ale efectelor scurgerii de petrol, expertiza tehnica si de cercetare, macarale, dispersanti chimici, pompe, separatoare, precum si tratament pentru animalele si plantele salbatice din zona".

Potrivit Departamentului de Stat, autoritatile americane au multumit pentru toate ofertele de ajutor. Paza de Coasta, care conduce operatiunile din zona, continua sa monitorizeze ce se intampla in regiune "si evalueaza in prezent ofertele de ajutor".

Platforma Deepwater Horizon, detinuta de compania britanica BP, s-a scufundat pe 22 aprilie, la doua zile dupa ce a explodat si a luat foc. Unsprezece persoane sunt date disparute.

Organizatiile ecologiste sustin ca incidentul este cea mai mare scurgere de petrol din istorie.

Secretarul de interne american Ken Salazar spune ca abia peste trei luni se vor putea lua solutii eficiente pentru stoparea scurgerii.

N.Red. Multumim Serviciului de presa al Ambasadei SUA la Bucuresti care ne-a semnalat aceasta informatie.