Petrolul scurs din platforma Deepwater Horizon, care s-a scufundat pe 22 aprilie in Golful Mexic, a ajuns joi seara pe coasta americana, in sudul statului Louisiana, a anuntat un oficial local, citat de AFP. Incidentul, despre care unii experti afirma ca ar putea fi cea mai mare scurgere de petrol din istorie, ameninta sa se transforme intr-un dezastru ecologic.

Petrolul a atins zona de coasta, in apropiere de raul Mississippi, in zona Plaquemines Parish. Guvernul de la Washington a declarat incidentul "un dezastru national", iar autoritatile se asteapta ca pata sa afecteze cel putin trei state americane.

Platforma Deepwater Horizon, detinuta de compania britanica BP, s-a scufundat pe 22 aprilie, la doua zile dupa ce a explodat si a luat foc. Unsprezece persoane sunt date disparute.

Organizatiile ecologiste sustin ca incidentul este cea mai mare scurgere de petrol din istorie, in contextul in care echipele de interventie nu reusesc sa opreasca deversarea titeiului in apa. Paza de coasta americana, care ajuta la operatiunile din zona, a anuntat joi ca scurgerea de petrol din Golful Mexiceste de cinci ori mai mare decat cea estimata initial. Scurgerea este estimata la 5.000 de barili pe zi.

O echipa a dat foc unei parti din suprafata de petrol - cu o circumferinta de 970 de km si acoperind peste 74.000 de km patrati, in incercarea de a proteja mediul acvatic, insa aceasta nu este considerata o solutie pe termen lung.

Experti in probleme de mediu au spus ca animalele din apropiere ar putea fi afectate de fumul toxic provenit de la arderea petrolului, mai putin insa decat le-ar afecta petrolul. Coasta statului Louisiana este o zona bogata in specii de pesti si pasari.