Norul de cenusa vulcanica va fi in afara Romaniei in urmatoarele 48 de ore, a declarat secretarul de stat pentru mediu din Ministerul Mediului si Padurilor, Mircea Ioan Cotosman. Dupa cele 48 de ore, este posibil ca norul sa revina, insa, deocamdata, nu pot fi facute estimari in ceea ce priveste directia de deplasare. In perioada in care norul de cenusa vulcanica s-a aflat pe teritorul Romaniei, calitatea aerului nu a fost afectata, sustine reprezentantul Ministerului Mediului.

"Potrivit prognozei de la Centrul international de avertizare pentru aviatie de la Londra, norul va fi in afara Romaniei pana la sfarsitul zilei de maine, 21 aprilie, ora 21:00, cand va fi la vest de tara noastra. In urmatoarele doua zile, circulatia aerului nu va favoriza deplasarea norului inspre Romania", a spus Cotosman. Potrivit secretarului de stat, in urma unor prelevari de precipitatii, nu s-au inregistrat depasiri de indicatori.

In cazul in care vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda ar erupe iar, va fi afectata partea de nord a Europei, a afirmat Aurora Bell, director de prognoza la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Potrivit acesteia, Centrul international de avertizare de la Londra este "prudent in a da prognoze pe termen lung". In prezent, norul de cenusa vulcanica se afla la 4.000 m altitudine. Deocamdata, nu este cunoscut caracterul acestei eruptii vulcanice. "Suntem prudenti deoarece factorul necunoscut este caracterul acestei emisii", a precizat directorul ANM.