Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

O noua "premiera" pentru Romania - traversarea Groenlandei pe schiuri

Dupa ce a cucerit cele mai inalte varfuri muntoase de pe Terra, alpinistul Ticu Lacatusu va incepe cea de a doua parte a expeditiei "Eco-Greenland" Romania 2010 - traversarea celei mai mari intinderi glaciare. In aceasta aventura, care va incepe pe 18 aprilie, alpinistul va fi insotit de colegul sau Cornel Coman. Traversarea va avea loc aproximativ pe linia Cercului polar de nord, pe o alta ruta, mai dificila si mai lunga cu 100 de km decat cea deschisa in premiera de exploratorul norvegian Fritdjof Nansen. Cei doi alpinisti vor merge pe schiuri, fara niciun ajutor din exterior. Ei vor avea de infruntat numeroase obstacole: vantul puternic, crevasele de pe traseu, oboseala generata de efortul celor 30-35 de zile ale expeditiei si, nu in ultimul rand posibilele intalniri cu ursi polari. Dincolo de partea de aventura, expeditia presupune si efectuarea unor observatii meteo, climatologice, geologice si colectarea probelor de roci si gheata pentru analize de laborator.

Doi membri ai echipajului, arestati dupa esuarea unui cargou chinez la Marea Bariera de Corali

Politia australiana a arestat doi dintre membrii echipajului cargoului chinez esuat recent la Marea Bariera de Corali, acuzandu-i de distrugerea recifului. Cargoul Shen Neng 1, care transporta 65.000 de tone de carbune, inainta cu mare viteza la 3 aprilie, cand a lovit reciful Douglas, spre capatul sudic al Marii Bariere. Din aceasta cauza au fost provocate pagube considerabile obiectivului inscris in patrimoniul mondial al UNESCO. Nava, din care s-au scurs doua tone de titei, a fost pusa pe linia de plutire luni seara. Cei doi chinezi arestati, capitanul si seful de cart, vor fi prezentati in fata unui tribunal din statul australian Queensland, riscand amenzi si pedepse cu inchisoarea.

Premierul australian Kevin Rudd a afirmat ca este "absolut scandalos" faptul ca nava a ales o ruta declarata ilegala de guvern.

Sydney va cere despagubiri echivalente cu "costurile necesare ecologizarii sitului", a adaugat el.

Sase orase au ramas in cursa pentru titlul de Capitala Europeana Verde 2012-2013

Sase orase europene au ramas in cursa pentru titlul Capitala Europeana Verde 2012-2013, urmand ca decizia finala sa fie luata in luna octombrie, a anuntat Comisia Europeana. Finalistii sunt: orasele din Spania Barcelona si Vitoria-Gasteiz, orasul Malmo din Suedia, Nantes din Franta, Nuremberg din Germania si capitala Islandei Reykjavik. Premiul acordat in fiecare an este o initiativa prezentata de Comisia Europeana si are ca scop promovarea unui mod de viata ce respecta mediul inconjurator. Orasele sunt evaluate in functie de criterii care se refera la efortul de a combate schimbarea climatica, de a incuraja dezvoltarea transportului cu emisii reduse de carbon, promovarea utilizarii durabile a terenurilor, imbunatatirea calitatii aerului si reducerea poluarii fonice. Castigatorii vor fi anuntati in cadrul unei ceremonii in Stockholm, actuala Capitala Europeana Verde. Orasul german Hamburg va prelua titlul pentru anul 2011.

Un ghetar prabusit in Peru a generat un tsunami

O bucata masiva de gheata dintr-un ghetar din Anzi a cazut la inceputul acestei saptamani intr-un lac din Peru. Tsunamiul creat a ucis cel putin trei oameni in satele din jur. Cu o dimensiune de 500 de metri pe 200 de metri, bucata de ghetar a dat nastere unui val de 22 de metri care a pus digurile lacului la pamant, a ranit cateva zeci de oameni si a dus la disparitia a cel putin trei locuitori din zona.

In Peru se afla 70% dintre ghetarii tropicali, a caror disparitie s-a accelerat in ultimii ani din cauza incalzirii globale. In trecut au avut loc prabusiri similare soldate cu sute de morti, iar pericolul e inca actual, ghetarii peruvieni fiind intr-un continuu proces de topire.

In mai putin de 20 de ani, ghetarii din Anzi ar putea disparea definitiv daca incalzirea globala continua in acest ritm, spun specialistii de la Banca Mondiala. In ultimii 35 de ani, Peru a pierdut 22% din totalul ghetarilor.