China si Nepalul au pus punct unei dispute vechi de 150 de ani legata de inaltimea muntelui Everest. De fapt, cele doua tari au cazut de acord ca disputa era legata de sistemul de referinta: Nepalul lua in calcul inaltimea muntelui cu tot cu stratul de zapada, in timp ce China se referea la inaltimea stancii, relateaza The Telegraph.

Nepalul sustinea ca inaltimea muntelui situat la granita dintre cele doua tari era de 8.848 metri, cu aproape 4 metri mai mult decat vecinii din China.

"Partea chineza - condusa de Li Qingyuan - a acceptat pretentia Nepalului ca inaltimea muntelui, cu tot cu stratul de zapada, este de 8.848 metri, in timp ce nepalezii au recunoscut afirmatiile Chinei, ca inaltimea partii stancoase a muntelui este de 8.844,43 metri", a explicat un oficial nepalez.

Mii de oameni au urcat pe Everest, de la prima ascensiune realizata in 1953 de serpasul Tenzing Norgay si de Sir Edmund Hillary, dar inaltimea sa exacta a fost o sursa permanenta de dispute, de la prima masuratoare exacta din 1856.

Inaltimea general acceptata de 8.848 de metri a fost stabilita pentru prima oara de cercetatori indieni in 1955, dar masuratoarea includea si stratul de zapada de pe varf.

Pentru a complica lucrurile, geologii cred ca Everestul creste in mod continuu, pe masura ce peninsula indica este impinsa treptat sub China si Nepal.

In mai 1999, o expeditie americana care utiliza tehnologia GPS a stabilit o inaltime de 8.850 de metri, folosita in prezent de National Geographic Society, desi nu a fost acceptata oficial de Nepal.