Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Autoritatile vor sa transfere CET-urile la Ministerul Economiei sau sa desfiinteze jumatate din ele

Autoritatile vor sa modernizeze CET-urile sau sa desfiinteze jumatate dintre ele. Guvernul vrea sa treaca temporar aceste unitati la Ministerului Economiei, pentru a fi aduse la standardere ecologice actuale. Dupa aceasta faza ar urma transferul catre autoritatile locale – in grija carora sunt si in prezent. O alta varianta ar fi sa se desfiinteze jumatate dintre aceste centrale, pentru a fi inlocuite cu grupuri mici pe gaze. Pentru acest lucru s-a format o comisie care va prezenta, pana in luna iunie, un plan national de modernizare a intregului sistem de producere a energiei termice in Romania, a anuntat ministrul Administratiei, Vasile Blaga. Acesta a precizat ca "nu a fost nicio gandire coerenta la nivel national si au fost dezvoltate grupuri de producere a energiei termice care nu au ce face vara, sarind din lac in put” – a incheiat oficialul.

Parlamentul roman stinge lumina in Ora Pamantului

"Ora Pamantului" stinge lumina si la Parlament, anul acesta. Cladirea care consuma tot atata curent electric cat un cartier intreg de locuinte va fi in bezna pe data de 27 martie, cu ocazia Orei Pamantului – moment celebrat in lumea intreaga prin oprirea iluminatului timp de 60 de minute. Conducerea Camerei Deputatilor a aprobat un memorandum intern pentru acest lucru, ce arata "nevoia de actiune impotriva schimbarilor climatice". In Romania, manifestarea „Ora Pamantului" va fi patronata de Organizatia Internationala World Wide Fund for Nature. Intreruperea temporara a iluminatului din Palatul Parlamentului se va face in intervalul orar 20.30 - 21.30. Earth Hour a devenit o miscare globala, din anul 2007, cand 27 de orase mari ale lumii au participat la eveniment. Anul trecut, sute de milioane de persoane din peste 4.000 de orase din 88 de tari s-au alaturat initiativei.

Oamenii de stiinta din Australia: Temperaturile au crescut cu 0,7 grade Celsius in ultimii 50 de ani

Oamenii de stiinta din Australia au declarat ca temperaturile au crescut cu 0,7 grade Celsius in ultimii 50 de ani. O dovada semnificativa ca schimbarea climatica nu este o poveste, spun acestia. Organizatia de cercetare industriala si stiintifica a Commonwealth-ului a anuntat ca incalzirea climatica a afectat tot teritoriul australian si se manifesta in toate sezoanele. Procesul s-a accelerat in ultima decada. "Vedem dovezi semnificative ca are loc o schimbare climatica. Daca vorbim doar de temperatura, intreaga Australie a experimentat incalzirea climei in ultimii 50 de ani", au declarat oamenii de stiinta. Rezultatele analizei relanseaza dezbaterea privitoare la schimbarile climatice, dupa ce o serie de erori identificate in analizele cercetatorilor au generat adevarate controverse la summitul de la Copenhaga. Biroul de Meteorologie care a colaborat in elaborarea acestui studiu analizeaza vremea in Australia de 100 de ani, iar Organizatia de cercetare industriala si stiintifica a condus analize in aceasta zona mai bine de 60 de ani.

Primul incarcator solar pentru iPhone si "parcari solare" pentru biciclete in Japonia

Apple a aprobat primul incarcator cu energie solara pentru iPhone. Mai precis, este vorba de o carcasa cu o baterie incorporata in care este montat dispozitivul, prevazuta cu celule fotovoltaice ce atrag energia solara pentru a alimenta bateria. „Solar Surge”, cum a fost botezat incarcatorul, asigura printr-o simpla plimbare de doua ore in bataia soarelui - energie cat pentru 30 de minute de convorbire. Compania producatoare a pus la dispozitie si un cablu USB, pentru zile innorate sau ploioase. In aceeasi nota, compania de electronice Sanyo a deschis doua centre in Tokio unde 100 de biciclete electrice pot fi alimentate de la panouri solare, sistem care functioneaza si in zilele ploioase.