Oskar Fuzes, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca statul vecin se opune proiectului Rosia Montana, cu toate ca Budapesta inţelege ca este vorba despre o decizie interna, dar in cazul demararii proiectului va avea "cam 300 de intrebari", de la problema fondurilor comune pentru prevenirea eventualelor consecinte nefaste pana la protejarea mediului, dar si a siturilor arheologice ale zonei, potrivit Mediafax.

  • "Nu, nu si nu. Sau, daca doriti o versiune engleza, «No way!»", a fost prima reactie a lui Oskar Fuzes, la o intrebare legata de Rosia Montana. El a adaugat ca are "o amintire amara" legata de poluarea de la Baia Mare.

Oficialul ungar mai spune ca, in cazul in care Guvernul roman va decide sa inceapa exploatarea la Rosia Montana, Ungaria va avea "cam 300 de intrebari pe aceasta tema", de la problema fondurilor comune pentru prevenirea eventualelor consecinte nefaste pana la protejarea mediului, dar si a siturilor arheologice ale zonei.

  • "Dar, desigur, decizia apartine Guvernului de la Bucuresti", a subliniat el.

Si ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely (UDMR) a atras atentia sustinatorilor proiectului minier de la Rosia Montana ca, dupa poluarea de la Baia Mare din urma cu zece ani, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa fie extrem de atente atunci cand iau in discutie avizarea unui proiect minier cu cianuri.

Laszlo Borbely a avut, in cursul dupa-amiezii de miercuri, o intrevedere cu reprezentantii ONG-ului Pro Rosia Montana, dupa ce anterior, in cursul aceleiasi zile, i-a primit pe reprezentantii unei coalitii formate din peste 70 de ONG-uri care se opun avizarii investitiei din Apuseni.