Profesorul Phil Jones, omul de stiinta aflat in centrul scandalului "Climategate", legat de manipularea datelor reale privind incalzirea globala, afirma ca a fost atat de traumatizat in urma atacurilor la care a fost expus, la nivel mondial, incat s-a gandit de mai multe ori sa se sinucida, relateaza The Times.

Intr-un interviu acordat The Sunday Times, Phil Jones declara ca s-a gandit sa se sinucida "de mai multe ori", facand referire la sinuciderea lui dr David Kelly, omul de stiinta care si-a luat viata dupa ce s-a aflat ca a fost sursa unui raport al BBC care afirma ca guvernul britanic a modificat o serie de dovezi pentru a justifica invadarea Irakului.

Mai multe emailuri si documente sustrase de un hacker de la Centrul de Cercetari Climatice (CRU) al Universitatii East Anglia, publicate cu putin timp inainte de conferinta de la Copenhaga, sugerau ca Jones le-ar fi cerut colegilor sai sa distruga o serie de date care ar fi discreditat munca institutului legata de monitorizarea schimbarilor climatice.

Jones, in varsta de 57 de ani, spune ca nu era pregatit pentru un astfel de scandal: "Sunt doar un om de stiinta. Nu am pregatire in PR sau in gestionarea crizelor".

Incidentul in care a fost implicat i-a zguduit serios sanatatea. A slabit cu aproape sapte kilograme si foloseste somnifere pentru a putea dormi. Profesorul explica acum ca doar sprijinul pe care l-a primit din partea familiei, si in special dragostea nepoatei sale de cinci ani l-au ajutat sa renunte la gandurile suicidale: "Mi-am dorit sa o vad crescand".

Profesorul primeste in continuare amenintari cu moartea din intreaga lume: "Am fost socat. Lumea imi spune ca ar trebui sa ma omor. Imi spun ca stiu unde locuiesc. Aceste amenintari vin din intreaga lume".

Temporar, a renuntat la functia de director al Centrului de Cercetari Climatice, dar isi apara cu ardoare colegii: "I sustin 100%". El adminte insa ca nu a tratat asa cum se cuvenea solicitarile privind furnizarea de informatii legate de datele pe care le detinea institutul. Jones se apara spunand ca unitatea pe care o conducea a fost atacata rauvoitor, prin cereri multiple de informatii, de catre adversarii incalzirii globale, care aveau drept scop ingreunarea muncii cercetatorilor.

Saptamana trecuta, Graham Smith, comisar adjunct pentru informatii, a decis ca Jones si colegii sai au incalcat reglementarilor privind accesul liber la informatii.