Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Dragos Tanase: “Cererea de majorare de capital nu este respinsa. Au solicitat informatii suplimentare”

Vointa comunitatii a fost, in majoritate, ca proiectul minier de la Rosia Montana poate incepe. Declaratia a fost facuta de directorul Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase, care a explicat pentru HotNews.ro ca asteapta reinceperea achizitiei de proprietati. Dupa ce si aceasta etapa va fi rezolvata, comunitatea va fi din nou intrebata daca isi mai doreste proiectul. Dragos Tanase a negat ca cererea de majorare de capital a companiei ar fi fost respinsa, precizand ca rolul sau este de a construi mina. "Vrem sa scoatem proiectul din zona politica. Este un proiect tehnic, unul minier", a subliniat el. Directorul de la Rosia Montana Gold Corporation a precizat ca a identificat doi producatori de cianura, in Germania si in Cipru, care fac parte din planul companiei. "Cianura se transforma in forma de brichete. Pot s-o iei cu mana, te speli pe mana si n-ai nici o problema", a precizat Dragos Tanase.

FMI ar putea infiinta un fond verde, care sa ajute statele sa faca fata incalzirii climatice

Fondul Monetar International planuieste crearea unui "fond verde". Scopul proiectului este sa ajute tarile membre sa faca fata consecintelor incalzirii climatice, a anuntat directorul general al Fondului, Dominique Strauss-Kahn. In momentul de fata, un motiv de disputa in negocierile privind un nou tratat pentru lupta impotriva schimbarilor climatice este reprezentat tocmai de ajutorul pe care trebuie sa-l acorde statele dezvoltate celor aflate in curs de dezvoltare. Insa criza economica a marit datoria statelor dezvoltate, care se arata acum mult mai reticente in a acorda ajutoare, a subliniat directorul FMI. Institutia va incepe discutii cu bancile centrale si cu ministrii de Finante pentru a studia viabilitatea acestui fond verde, care ar putea fi creat cu ajutorul drepturilor speciale de tragere - moneda contabila a FMI. Acest fond ar putea dispune de 100 miliarde dolari pe an, a precizat Strauss-Kahn.

Ungaria cere interzicerea cianurilor in minerit in toata Europa

Ungaria solicita interzicerea cianurilor in minerit, in toata Europa. Oficialii de la Budapesta au aratat ca au adoptat recent o lege care interzice tehnicile miniere de extractie pe baza de cianuri si considera ca aceasta interdictie ar trebui extinsa pe tot continentul. Declaratia a fost lansata la comemorarea a zece ani de la producerea accidentului ecologic de la Baia Mare, cand mari cantitati de cianura s-au deversat in raul Tisa. Oficialii unguri spera ca, odata cu preluarea presedintiei Uniunii Europene in primul semestrul al anului 2011, Ungaria ar putea avea o buna sansa de a promova proiecte de acest tip.

Elvetia organizeaza un referendum pentru a stabili daca animalele domestice au dreptul la avocat

Elvetia va organiza un referendum, luna viitoare, pentru a stabili daca animalele domestice au sau nu dreptul de a fi reprezentate de avocati in fata justitiei. Daca elvetienii aproba referendumul din martie, fiecare canton va fi obligat sa numeasca un avocat care sa protejeze animalele de companie si pe cele domestice de abuzuri. Fermierii si guvernul se opun acestei propuneri, dar activistii pentru drepturile animalelor au reusit sa stranga suficiente semnaturi pentru a impune un referendum. "Aceste masuri sunt inutile pentru animale", sustine un comitet alcatuit din membri ai mai multor partide politice, denumit "NU inutililor avocati pentru animale". De partea cealalta, sustinatorii ideii spun ca oamenii acuzati de comportament crud fata de animale isi pot angaja un avocat, dar animalele nu.