Ungaria solicita impunerea unei interdictii la nivel european privind utilizarea cianurilor in exploatarile miniere, a declarat luni, intr-o conferinta, seful comisiei parlamentare pentru mediu din aceasta tara, Andor Nagy, relateaza agentia MTI.

Nagy a precizat ca Ungaria a adoptat recent, in decembrie anul trecut, o lege care interzice tehnicile miniere de extractie pe baza de cianuri si considera ca aceasta interdictie ar trebui extinsa in toata Europa.

Oficialul ungar a facut aceste declaratii in cadrul unei conferinte ce comemoreaza zece ani de la producerea accidentului ecologic de la Baia Mare, cand mari cantitati de cianura s-au deversat in raul Tisa, afectand grav fauna din regiune.

Andor Nagy a mai declarat ca, odata cu preluarea presedintiei UE in primul semestrul al anului 2011, Ungaria ar putea avea o buna sansa de a promova proiecte de acest tip, mai ales daca apa va deveni una dintre prioritatile presedintiei.

Mai mult, acesta a precizat ca adoptarea unei directive UE in privinta poluarii transfrontaliere a apelor va reprezenta unul dintre obiectivele sale.