Romania sustine fara rezerve obiectivul ambitios stabilit de Uniunea Europeana pentru conferinta de la Copenhaga privind schimbarile climatice - reducerea cu 30% a emisiilor de carbon, a declarat joi presedintele Traian Basescu, inainte de a pleca spre capitala Danemarcei.

"La ultimul Consiliu European, s-a stabilit ca statele europene sa mearga la Copenhaga cu propunerea ca pana in 2020 la nivel global sa se realizeze o reducere cu 30% a emisiilor de noxe", a precizat Traian Basescu.

Seful statului a subliniat ca, prin acest obiectiv ambitios, UE si-a asumat calitatea de lider in batalia impotriva schimbarilor climatice.

Din punct de vedere national, "cota ce ne va reveni inseamna costuri suplimentare dar eu cred ca sunt costuri aduc beneficii romanilor, pentru ca inscriem aceasta politica de reducere a emisiilor de carbon in linia modernizarii Romaniei", a explicat Traian Basescu. El a adaugat ca Romania sustine ca responsabilitatea trebuie impartita intre toate statele si poluatorii cei mai mari trebuie sa-si asume cele mai mari costuri.

Presedintele si-a exprimat speranta ca aceste ultime doua zile ale Conferintei vor permite depasirea diferendumurilor si "in prezenta sefilor de stat se va ajunge la un acord care sa dea satisfactie cetatenilor europeni si cetatenilor romani, in mod deosebit".

"Pentru noi e o problema de modernizare si dezvoltare durabila a tarii, din acest motiv sustinem fara rezerve obiectivele UE", a adaugat Basescu. Un alt avantaj pentru Romania este posibilitatea de a efectua acest efort de modernizare prin fonduri nerambursabile, pe programele europene de mediu.

Importanta acestei conferinte decurge din faptul ca protocolul Kyoto, in baza caruia se actioneaza pentru reducerea emisiilor de carbon, expira in 2012.

"In lipsa unui acord politic puternic la aceasta conferinta exista riscul ca, din punct de vedere juridic, politicile de reducere a emisiilor de carbon sa nu mai aiba suport international", a explicat Traian Basescu.

Obiectivul conferintei este realizarea unui "document politic extrem de angajant pentru statele membre ONU, astfel incat pana in 2012 sa fie emis un document juridic care sa fie validat de statele membre ONU in parlamentele nationale iar incetarea protoculului Kyoto sa poata fi inlocuita cu un nou tratat juridic, a adaugat el.