Tarile in curs de dezvoltare au fost revoltate in momentul in care s-a "scurs" un proiect de acord care urmeaza sa fie negociat de sefii de stat, la Copenhaga, saptamana viitoare. Daca acest acord este semnat si ratificat, atunci tarile dezvoltate ar obtine mai multa putere, standardele pentru reducerea emisiilor de carbon s-ar stabili diferentiat, ONU nu ar mai avea un rol principal in negocierea acordurilor pe probleme climatice, iar Protocolul de la Kyoto ar fi abandonat, scrie cotidianul The Guardian, care a intrat in posesia documentului.

Negocierile de la Copenhaga pe probleme climatice au fost caracterizate de haos, marti, dupa ce tarile in curs de dezvoltare au aflat de existenta unui proiect de acord care urmeaza sa fie negociat si semnat de liderii mondiali saptamana viitoare.

In forma actuala, acest document ar conferi mai multa putere tarilor dezvoltate si ar stabili standarde diferite pentru emisiile de carbon pe cap de locuitor pana in 2050 pentru tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. Astfel, persoanele din tarile dezvoltate ar putea emite o cantitate aproape dubla de CO2 fata de cele in curs de dezvoltare.

Acest proiect de acord a fost realizat de un grup de persoane provenind din Danemarca, SUA si Marea Britanie si a fost aratat doar reprezentantilor din cateva tari deocamdata intrucat a fost finalizat doar saptamana aceasta, sustine The Guardian.

Proiectul de acord contrazice Protocolul de la Kyoto, singurul document care creeaza obligatii legale in privinta reglementarii emisiilor de carbon. Potrivit Protocolului de la Kyoto, tarile bogate, care emit si cel mai mult CO2, erau primele care trebuiau sa ia masuri drastice pentru reducerea emisiilor, in timp ce tarile in curs de dezvoltare nu erau obligate sa actioneze in aceeasi maniera.

In plus, prin acest de acord finantarea proiectelor pentru combaterea schimbarilor climatice ar fi realizata de Banca Mondiala. Antonio Hill, consilier pe politici climatice la Oxfam International a declarat ca: "Se propune un fond pentru probleme climatice care ar fi gestionat de un comitet, insa exista riscul ca acest fond sa fie administrat de Banca Mondiala sau de Fondul Global pentru Mediu, nu de ONU. Acesta ar fi un pas inapoi intrucat ar constrange tarile in curs de dezvoltare".

Documentul intentioneaza sa fie doar un cadru pentru discutie iar continutul acestuia va fi discutat pe parcursul saptamanii viitoare. Acesta este si unul dintre motivele pentru care nu prezinta standarde exacte pentru reducerea emisiilor.

Potrivit cotidianului danez Jyllands-Posten, citat pe site-ul oficial al Summitului de la Copenhaga., un comunicat de presa de la Ministerul Mediului din Danemarca neaga faptul ca textul ar fi o propunere oficiala.

Yvo de Boer, Secretar Executiv al Conventiei Cadru a Natiunilor Unite asupra Problemelor Climatice (UNFCCC), a declarat intr-un comunicat de presa ca "acesta este un document informal realizat inainte de conferinta si prezentat catorva persoane pentru consultari. Singurele texte formale sunt cele adoptate de moderatorii Conferintei de la Copenhaga la cererea reprezentantilor statelor membre".