Potrivit unui studiu efectuat de Comitetul Stiintific de Cercetari Antarctice (SCAR), nivelul marii va creste de doua ori mai mult decat se estimase anterior, ca rezultat al incalzirii globale, scrie The Times.

SCAR a calculat ca, daca temperaturile continua sa creasca la rata din prezent, pana in 2100 nivelul marii va creste cu pana la 1,4 metri, de doua ori mai mult decat se estimase anterior. In acest context, mai multe insule, cum ar fi Maldive sau Tuvalu, vor fi inghitite de ape, mai multe orase aflate pe coasta, cum ar fi Calcutta sau Dhaka, vor fi devastate, iar orase precum Londra, New York si Shanghai vor fi nevoite sa cheltuiasca miliarde de dolari pe sisteme de diguri.

SCAR reprezinta un parteneriat realizat intre 35 dintre cele mai importante institutii de cercetare din lume. SCAR si-a prezentat estimarile in raportul intitulat "Antarctic Climate Change and Climate". Acestea depasesc cu mult cresterea de 0,59 de metri a nivelului marii estimata de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC).