Un sfert din suprafata Indiei s-a transformat in desert sau este in curs de desertificare, defrisarile si supraexploatarea pasunilor contribuind in mod deosebit la procesul de desertificare care afecteaza in principal nordul si vestul tarii, potrivit unui studiu publicat miercuri si citat de AFP.

Suprafata totala afectata de desertificare este estimata la 814.500 km patrati (81,45 milioane hectare), respectiv un sfert din suprafata totala a Indiei - 328 milioane de hectare.

India detine 2,4% din suprafata totala a Pamantului dar reprezinta 16,7% din populatia mondiala.

Schimbarile in frecventa si cantitatea precipitatiilor, asociate cu eroziunea naturala si cu efectele agriculturii sunt principalele cauze ale desertificarii, potrivit studiului citat.

In total, 32,08% din teritoriul indian este supus unei "degradari a solului", in special in statele Rajastan, Casmir, Gujarat si Maharastra.

Un alt studiu publicat in aceasta saptamana prevede ca India isi va dubla consumul de apa de pana in 2030, ceea ce ar putea contribui si mai mult la secarea raurilor. Din cauza culturilor de orez, grau si a productiei de zahar, sectorul agricol va consuma doar el la acest orizont de timp 1.500 miliarde metri cubi de apa, aproape dublu fata de China.