Comisia Europeana a emis vineri avertismente catre opt state membre, printre care si Romania, privind esecul repetat in a imbunatati calitatea aerului, potrivit unui comunicat al executivului european. Au fost trimise scrisori Austriei, Belgiei, Danemarcei, Frantei, Greciei, Romaniei, Slovaciei si Ungariei, avertismentele referindu-se la emisiile excedentare de particule minuscule in suspensie cunoscute sub numele de PM 10.

Franta primeste in plus o scrisoare separata referitoare la incapacitatea sa de a controla emisiile de dioxid de sulf.

In conformitate cu legislatia UE, trebuiau atinse anumite limite pana in anul 2005, se mai arata in comunicat, respectiv o concentratie anuala (40 μg/mc) si o concentratie zilnica (50 μg/mc) ce nu trebuie depasite de mai mult de 35 de ori intr-un an calendaristic.

Comisarul pentru Mediu, Stavros Dimas, a declarat: „Poluarea cu particule in suspensie prezinta grave consecinte pentru sanatatea umana si sunt necesare standarde stricte. Aceste standarde trebuie aplicate pentru a-i proteja pe cetatenii de pe tot cuprinsul UE si prin urmare le solicit acestor opt state membre sa remedieze aceste abateri si sa amelioreze protectia cetatenilor cat mai curand posibil. Sanatatea umana este o prioritate de varf. Nu se poate tolera nicio intarziere.”

Particulele in suspensie se gasesc in special in emisiile poluante generate de industrie, transporturi si incalzirea locuintelor. Ele pot cauza astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si moarte prematura.

Comisia poate intenta actiuni in justitie impotriva statelor membre care nu-si respecta obligatiile.

In functie de raspunsul din partea statului membru sau in lipsa unui raspuns, Comisia poate hotari sa-i transmita acestuia un aviz motivat (ultimul avertisment scris), in care enunta clar si definitiv motivele care au condus la concluzia unei incalcari a legislatiei UE si solicita statului membru sa se conformeze intr-o anumita perioada de timp – de regula, doua luni.

Daca statul membru nu se conformeaza avizului motivat, CE poate decide sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie. In cazul in care CEJ stabileste ca a avut loc o incalcare a tratatului, statul membru in culpa trebuie sa ia masurile necesare pentru a se conforma.

Conform tratatului, Comisia are competenta sa ia masuri impotriva unui stat membru care nu respecta o hotarare a Curtii Europene de Justitie si poate cere CEJ sa sanctioneze financiar statul membru in cauza.