Presedintele Dmitri Medvedev a avertizat, luni, ca schimbarile climatice reprezinta o "amenintare catastrofica", relateaza Reuters, care precizeaza ca declaratia liderului de la Kremlin reprezinta una dintre cele mai "taioase" comentarii pe aceasta tema facute de vreun oficial rus.

"Daca nu actionam impreuna acum, consecintele pentru planeta ar putea sa fie atat de periculoase incat gheata de la poli ar putea sa se topeasca si sa creasca nivelul oceanelor", a declarat Medvedev, adaugand "toate acestea vor avea consecinte catastrofice".

Reuters afirma ca Medvedev a facut din incalzirea climatica un punct esential pe agenda sa, desi Stalele Unite au declarat, duminica, ca cei 19 lideri prezenti la forumul Asia Pacific din Singapore considera ca e putin probabil ca un acord asupra climei sa fie obtinut in decembrie, la conferinta de la Copenhaga.

Rusia a fost criticata de grupuri ecologiste ca nu a oferit o tinta mai ambitioasa legata de reducerea gazelor cu efect de sera.

In trecut, premierul Vladimir Putin a respins teoriile legate de schimbarile climatice, afirmand ca rusii se bucura de vreme mai calda deoarece vor cumpara mai putine haine de blana.

Cativa oameni de stiinta rusi au afirmat, de asemenea, ca schimbarile climatice sunt fenomene naturale.