Asculta Jurnalul de mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Scrisoare dura din partea ONU catre Ucraina privind Bastroe: Prin continuarea lucrarilor la canal, Kievul nu isi respecta obligatiile asumate

Organizatia Natiunilor Unite avertizeaza Ucraina: lucrarile la canalul Bastroe incalca grav obligatiile asumate de Kiev. Printr-o scrisoare trimisa oficialilor ucraineni, ONU cere clar oprirea tuturor lucrarilor la canal, fie ca este vorba despre constructii sau de lucrari de intretinere. Comitetul de Implementare a Conventiei Espoo "isi reafirma decizia de a cere Ucrainei sa opreasca toate lucrarile la canalul de navigatie Dunare-Marea Neagra din sectorul ucrainean al Deltei Dunarii - se arata in apelul lansat de Natiunile Unite. In cazul in care Ucraina nu da curs cererii ONU, Kievul ar putea primi un avertisment din partea statelor membre. Potrivit Ministerului roman de Afaceri Externe, avertismentul este o sanctiune din sistemul tratatelor privind mediul inconjurator, care se acorda in momentul in care un stat ignora in mod repetat obligatiile care ii revin. Tonul dur folosit de ONU pentru atentionarea Ucrainei are o importanta deosebita, prin semnalul transmis autoritatilor de la Kiev: Comunitatea internationala trateaza tema Bastroe drept o problema de interes general.

Schimbarile climatice: Ministrii europeni de Finante nu au ajuns la un acord privind finantarea tarilor in curs de dezvoltare

Ministrii europeni de Finante nu au ajuns la niciun acord in ceea ce priveste finantarea tarilor in curs de dezvoltare, in lupta impotriva schimbarilor climatice. Comisia Europeana a anuntat recent ca tarile in curs de dezvoltare ar avea nevoie de un ajutor de 100 de miliarde de euro pe an, pana in 2020. Plecand de la aceste cifre, contributia Uniunii a fost estimata intre doua si 15 miliarde de euro pe an. La Luxemburg, insa, discutiile dintre ministrii statelor comunitare s-au terminat cu un esec total. A fost o lipsa de angajament a tarilor membre, a declarat ministrul suedez prezent la intalnire.

Oficial american: Semnarea unui nou acord pentru reducerea gazelor cu efect de sera ar putea esua

Negocierile de la Copenhaga pe teme legate de schimbarile climatice ar putea esua. Temerea a fost exprimata de emisarul special american pentru Clima, Todd Stern, aflat la un forum politic international, la Londra. Este nevoie ca Brazilia, China, India si Africa de Sud sa aplice masuri pentru reducerea cantitatilor de gaze cu efect de sera. In lipsa angajamentelor acestor state, acordul international nu are nicio valoare, a declarat oficialul american. Pana in prezent, negocierile internationale asupra problemelor climatice au progresat, dar intr-un ritm prea lent, a continuat emisarul Statelor Unite. Conferinta ONU asupra climei este programata la Copenhaga, in perioada 7-18 decembrie, si are ca scop incheierea unui acord asupra reducerii cantitatii de gaze cu efect de sera.

Incalzirea globala a provocat aparitia unei specii de meduze veninoase in Marea Neagra

Incalzirea globala a provocat aparitia unei specii de meduze veninoase in Marea Neagra. Anuntul vine de la cercetatorii din proiectul european SESAME, care au identificat meduzele intalnite pana acum in Marea Mediterana si in Marea Neagra. In cadrul proiectului, oamenii de stiinta primesc fonduri pentru a studia schimbarile survenite in ultimii 50 de ani in ecosistemele din cele doua mari. Meduzele veninoase specifice Mediteranei au fost localizate recent si pe coasta turca a Marii Negre. Oamenii de stiinta nu stiu deocamdata daca acestea se vor raspandi si de-a lungul coastei bulgare. Spun, insa, ca din cauza incalzirii globale Marea Neagra incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Mediterana.