Polonia nu este de acord ca tarile din Europa de Est sa aiba o contributie prea mare la ajutorul financiar pe care statele dezvoltate il vor acorda tarilor sarace in lupta impotriva incalzirii climatice, a declarat, vineri, ministrul polonez de finante Jan Rostowski, citat de AFP. "Sincer, din punctul nostru de vedere, este total inacceptabil ca tarile sarace din Europa sa ajute tarile bogate din Europa sa ajute financiar tarile sarace din restul lumii", a declarat Rostowski, inaintea unei reuniuni cu omologii sai europeni la Goteborg, in Suedia.

"Nu vom accepta un mecanism care sa conduca la o propunere atat de injusta", a avertizat acesta.

Nu putem accepta o situatie de felul: bogatul ajuta saracul la nivel mondial, dar in Europa saracul trebuie sa ajute bogatul. Nici vorba", a insistat acesta.

Marile economii din UE au discutat vineri la Goteburg despre finantarea luptei impotriva incalzirii climatice.

Repartizarea efortului financiar pentru ajutorul acordat tarilor in curs de dezvoltare a dus la o disputa puternica intre tarile europene. Comisia Europeana estimeaza la 100 miliarde euro necesarul de finantare in lupta impotriva schimbarilor climatice pana in 2020, preconizand o contributie publica a statelor membre ale UE intre 2 si 15 miliarde euro.

Totusi unele tari din Europa de Est au rezerve fata de aceste obiective. Acestea estimeaza ca efortul national ar trebui calculat in functie de bogatia tarilor europene, ceea ce le-ar avantaja fata de alte state precum Germania, Franta sau Marea Britanie.

Pe de alta parte, Franta, campioana europeana a energiei nucleare, doreste sa fie luate in calcul in proportie mai mare emisiile de gaze cu efect de sera, ceea ce ar penaliza tari precum Polonia, dependente de carbune.