Statele in curs de dezvoltare au nevoie de un adevarat "plan Marshall", de circa 600 miliarde dolari pe an, prin contributia tarilor bogate, pentru a putea face fata schimbarilor climatice, se arata intr-un raport publicat marti de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), transmite AFP.

Potrivit documentului intocmit de Departamentul pentru Afacerile Economice si Sociale al ONU, este nevoie de adoptarea unui "nou acord de sustinere mondiala" care presupune majorarea fondurilor puse in prezent la dispozitie, de numai 21 de miliarde de dolari, "total insuficiente" pentru a face fata schimbarilor climatice.

Asfel, organizatia propune elaborarea unui masiv program de investitii la nivel global, prin care natiunile bogate sa ajute tarile sarace sa treaca la energia curata, sa se adapteze la schimbarile climate si sa reziste provocarilor generate de incalzirea globala

"Ce dorim sa propunem, avand in vedere suma de bani despre care vorbim, este un nou "plan Marshall", destinat tarile sarace pentru a atenua efectele dereglarilor climatice", a pledat unul dintre autorii studiului, Richard Kozul-Wright, in timpul unei conferinte de presa.

"Am estimat in acest raport ca fondurile publice necesare se situeaza intre 500 si 600 de miliarde de dolari (circa 420 de miliarde de euro) pe an, adica in jur de 1% din produsul mondial brut", a spus economistul ONU jurnalistilor.

Liderii lumii se vor intalni in decembrie, in capitala daneza Copenhaga, pentru a pune la punct un nou acord international in acest sens.