Africa va cere tarilor industrializate 5% din PIB-ul mondial drept compensatie pentru inlaturarea efectelor incalzirii globale, in cadrul summit-ului climatului din decembrie de la Copenhaga, declara Lumumba Di-Aping, reprezentantul adjunct sudanez la ONU.

Delegati din opt tari membre ale Conferintei sefilor de stat si de guvern africani consacrate schimbarii climatice, care vor reprezenta acest continent la summit-ul de la Copenhaga s-au reunit in capitala Etiopiei, Addis Abeba, pentru a definitiva o pozitie comuna.

"Propunerea noastra este ca trebuie sa existe o suma semnificativa pentru a permite o dezvoltare si o industrializare rapida si durabila in tarile in curs de dezvoltare si mai ales ale celor din Africa", a spus oficialul.

Compensatia care urmeaza sa fie solicitata ar putea ajunge la 5% din Produsul Intern Brut mondial, adica circa trei milioane de miliarde de dolari, a adaugat el.

O decizie definitiva urmeaza sa fie luata de sefii de stat africani in cadrul unui summit special in Libia, potrivit lui.

Studii ale Organizatiei Natiunilor Unite arata ca intre 75 si 250 milioane de persoane vor face fata unei penurii de apa in Africa pana in 2020 si ca va fi nevoie de pâna la 50 de miliarde de dolari anual pentru a lupta impotriva consecintelor schimbarii climatice pe acest continent.