Ursii panda din China ar putea disparea in doar doua-trei generatii pe masura ce dezvoltarea economica a oamenilor le incalca habitatul, a relatat luni presa de stat, citand un expert al organizatiei World Wide Fund for Nature.

Problema este ca habitatul ursilor este impartit in zone din ce in ce mai mici, impiedicand animalele sa circule libere pentru a intalni parteneri de reproducere.

"Daca ursii panda nu se pot imperechea cu cei din alte habitate, ar putea disparea peste doua-trei generatii", a declarat Fan Zhiyong, director al WWF in Beijing, adaugand ca "trebuie sa actionam acum".

Potrivit acestuia, ursii se confrunta cu riscul reducerii rezistentei la boli dar si cu diminuarea abilitatii de a se reproduce.

Fan a declarat ca ursii nu mai pot circula liber mai ales din cauza autostrazilor si a cerut stoparea unor lucrari de infrastructura.

In plus, libidoul scazut al animalelor impiedica eforturile autoritatilor, care incearca diferite metode de inmultire a ursilor.

AFP precizeaza ca, in prezent, in China traiesc in salbaticie circa 1.590 de ursi panda, majoritatea in regiunile Sichuan, Shaanxi si Gansu. Alti 180 au fost nascuti in captivitate.