Ministerul Mediului anunta acum doua zile, prin purtatorul sau de cuvant, ca Romania risca o noua procedura de infringement pentru ca nu a inchis gropile de gunoi neconforme, insa Romania are o derogare pana in 2017 in acest sens. Obligativitatea de a avea inchise gropile de gunoi se aplica incepand joi tuturor tarilor membre ale UE, mai putin Romaniei, Bulgariei si Poloniei care beneficiaza de termene prelungite, cu obiective anuale descrescatoare privind volumul de deseuri depozitate in unele amplasamente care nu respecta normele.

Directiva care intra joi in vigoare vizeaza prevenirea sau reducerea efectelor adverse ale depozitarii deseurilor asupra mediului, in special asupra apelor de suprafata, a panzei freatice, a solului, aerului si sanatatii umane si stabileste orientari stricte pentru gestionarea amplasamentelor. Statele membre au avut la dispozitie opt ani pentru a se asigura ca amplasamentele care existau inainte de intrarea in vigoare a legislatiei europene privind depozitele de deseuri sunt aliniate la normele europene sau inchise

Bulgaria, Polonia si Romania beneficiaza de termene prelungite, cu obiective anuale descrescatoare privind volumul de deseuri depozitate in unele amplasamente care nu respecta normele. Termenele respective sunt: Bulgaria (14 depozite) - 31 decembrie 2014; Polonia (305 depozite) – 31 decembrie 2011; Romania (101 depozite) – 16 iulie 2017.

Romania are 165 depozite municipale neconforme si 26 conforme in zona urbana. Din cele 165 depozite in operare, 64 isi sisteaza activitatea la 16 iulie 2009, iar 101, pentru care s-a obtinut perioada de tranzitie, sisteaza activitatea etapizat pana la 16 iulie 2017, potrivit datelor Ministerului Mediului.

Tot de joi, statele membre trebuie, de asemenea, sa reduca, cu 50% fata de nivelurile din 1995, volumul de deseuri municipale biodegradabile care sunt depozitate. Aceasta inseamna ca deseurile municipale biodegradabile trebuie gestionate intr-un mod mai ecologic, cum ar fi transformarea in compost sau incinerarea cu recuperare de energie.

Comisia a solicitat statelor membre informatii care sa permita monitorizarea conformarii cu acest obiectiv. Urmatorul reper va fi in 2016, an pentru care obiectivul de reducere este crescut la 65% fata de nivelurile din 1995.

O serie de state membre care foloseau in mod intensiv depozitarea deseurilor in 1995 (depozitand peste 80% din deseurile municipale) au primit o perioada de prelungire de patru ani, ca derogare. Acestea trebuie sa atinga o reducere de 25% pana in 2010 si, apoi, sa atinga obiectivul de 50% pana in 2013. Statele membre in cauza sunt:Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Estonia, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia si Regatul Unit.

Romania poate primi de la UE fonduri nerambursabile de 1,1 miliarde euro pana in 2013 pentru investitii in managementul deseurilor. In prezent, CE a aprobat Romaniei un singur proiect pentru managementul deseurilor pentru judetul Bistrita-Nasaud, in valoare de 36 milioane euro fara TVA.