Intalnire online

VIDEO AUDIO Serban Miron Copot, presedintele Generatia Verde, a discutat online despre campania nationala Amprenta de Carbon -Afla cat risipesti din viitorul tau!”

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 30 iunie 2009, 11:00 Actualitate | Mediu


Serban Miron Copot
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Asociatia Generatia Verde a realizat primul Calculator de emisii de CO2 din Romania. Acesta sta la baza studiului national desfasurat in cadrul Universitatii Ecologice din Bucuresti cu privire la media reala a emisiilor de CO2 ale populatiei la nivel national si local. In mai putin de 100 de luni, lupta de prevenire se va transforma intr-una de supravietuire cu schimbarile climatice, conform rapoartelor si expertilor Comisiei Europene. Presedintele asociatiei, Serban Miron Copot, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Intalnirea online a fost urmata de un interviu inregistrat in Studioul HotNews.ro

Asculta interviul

"Campania nationala «Amprenta de Carbon – Afla cat risipesti din viitorul tau!» este primul pas concret dintr-o serie de actiuni pe care Asociatia Generatia Verde le va intreprinde in lupta cu schimbarile climatice, al caror punct culminant va surveni in anul 2015. Aceasta campanie beneficiaza si de un spot tv care va fi difuzat pe durata a 3 luni de catre partenerii media TVR si National Geographic”, declara Serban Copot, presedintele Asociatiei Generatia Verde.

Serban Miron Copot este presedinte si membru fondator al Asociatiei Generatia Verde si solist al formatiei Animal X.

"Generatia Verde este un vis indreptat intr-o directie adiacenta cu Animal X. Iubesc natura in adevaratul sens al cuvantului si am sa fac tot ce pot sa ajut la protejarea si conservarea ei in Romania. Este un ideal la care aspir si pentru care ma pregatesc necontenit – fac si master in Dreptul Intern si International al Mediului – pentru ca este o lupta grea si de lunga durata."


Citeste mai multe despre   

Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Sorin

  1) Nu am gasit niciun studiu care sa arate o relatie clara intre cresterea CO2 din atmosfera si o eventuala incalzire globala. Aveti noutati?

  2) Intre doua glaciatiuni exista o perioada in care planeta se incalzeste. Posibila incalzire globala poate fi un fenomen perfect natural?

  3) Plantele cu cit au mai mult CO2 (pe care il consuma prin fotosinteza) cu atit cresc mai repede si mai viguroase. In concluzie reducerea CO2 din atmosfera nu cumva va avea ca efect reducerea productiei agricole ceea ce poate insemna ori foamete ori distrugerea padurilor pentru a extinde suprafetele cultivate?

  • Serban Miron Copot

   1.Cred ca n-ati cautat. Au fost necesari vreo 20 de ani ca guvernele sa accepte legatura dintre CO2 si incalzirea globala. Cautati Stern Report din 2006.

   2. Este un fenomen perfect natural numai ca omenirea prin activitatile sale ne-a apropiat mult mai rapid de urmatoarea glaciatiune.

   3.Teoria asta ar functiona daca am avea si padurile intregi. In momentul de fata se taie mai mult decat creste, vezi Amazonul si situatia din Romania. Ministerul Agriculturii care este responsabil cu fondul forestier nici pana la ora asta nu stie situatia exacta a padurilor din Romania.

 • Întrebarea nr. 2 Marse

  .. si rafinez observatia nr 2 a lui Sorin: nu cumva istoria se compune din microglaciatiuni (inainte de anul 900 si perioada 1500 - 1900) si microincalziri (900-1300 si 1900 - probabil 2300 cu un varf pe la 2100) ?

  • Serban Miron Copot

   Daca incalzirea globala este folosita ca o scuza pentru a opri bataia de joc care se intampla cu resusrsele planetei si cu vietuitoarele, vezi vanatoarea de balene, eu o accept si merg mai departe pe directia aceasta. Important este efectul, nu forma sub care imbracam argumentul. Sper ca esti de acord cu mine ca niciun raport cu privire la situatia mediului nu este nici pe departe roz.

 • Întrebarea nr. 3 De luat aminte

  Ma bucur sa vad ca deveniti expert in acest aspect delicat si modern. Sper sa va aduceti contributia din plin la bunul mers al tarii. Daca permiteti, am si eu cateva intrebari referitor la :

  " Media reala a emisiilor de CO2 ale populatiei la nivel national si local cu ce scop a fost "calculata"?.

  "In 100 de luni lupta de prevenire va fi transformata in lupta de supravietuire , cum? Este posibil ca romanul de rand sa fie transformat in "Animal X", adica sa nu poata face nimic sa-si apere modul de viata traditional si convenabil ? (se poate ca sa fie interzis arsul lemnelor pentru incalzit si gatit ?) Eu am inteles ca deja este restrictie la arsul lemnelor si ca fiecare soba sau teracota trebuie sa fie prevazuta cu filtru de puritate a gazelor de ardere (vedeti in Germania). Cineva spunea ca un inalt personaj romanesc glumea cam asa "sa vedem ce se va intampla cand o sa se puna contoare la fantanile satenilor"

  Nu aveti impresia ca uneori puteti fi folosit (de cine?) intr-un scenariu mai mare decat viata?

  Ce se va intampla in 2015, mai exact? Cum stiti ca vor fi exact 100 de zile?

  Ce puteti spune despre studiul ziaristului de la Cluj care concluzioneaza ca asa numitele schimbari climatice majore sunt numai in imaginatia politicienilor(ca sa poata justifica politici noi)? Este posibil ca aceste asa numite "schimbari climatice" sa fie invocate pentru a stange surubul politicilor publice contra modului traditional de viata a europenilor?

  Este posibil ca se se produca "schimbari climatice" ca urmare a folosirii bombelor cu uraniu imbogatit(ex. Iugoslavia), cand deja se cunoaste ca o serie de plante s-au uscat (ex. prunii) pana si in zonele invecinate(peste Dunare)?

  • Serban Miron Copot

   Media reala nu este calculata. Acesta este scopul campaniei.

   Anul 2015 reprezinta din punctul de vedere al specialistilor momentul in care nu se va mai putea opri accelerarea schimbarilor climatice. Mai avem o singur cartus pe teava si acela va fi pana in 2015. Dupa acel moment nu vom mai avea de facut decat sa ne adaptam in continuu.

   Daca modul traditional si romanesc inseamna risipa de resurse si bataia de joc care a fost pana acum, sunt pentru schimbarea traditiilor. Acest lucru nu se va intampla pentru ca taranul roman a adoptat intotdeauna in gospodaria sa principiile reciclarii si folosirii resurselor cat mai responsabil.

   Nu sunt de acord cu extremismul in orice domeniu fie el si ecologia.

   Inca mai putem beneficia de confort si in acelasi timp sa avem o atitudine eco.

   Sacrificiile pe care trebuie sa le facem pentru a contribui la lupta cu schimbarile climatice nu sunt deloc mari si asta incercam sa promovam cu campania Amprenta de carbon.

   Marile personaje romanesti nu au facut decat sa-si bata joc de natura din Romania, s-o exploateze fara pic de rusine doar pentru a-si achizitiona un Q7 sau alte modele de carute din secolul 21.

   Schimbarile climatice indiferent daca sunt un argument real sau nu reprezinta singura solutie energetica viabila a Uniunii Europene in fata monopolului rusesc. Este idea ca atunci cand mai multe motive converg catre aceeasi idee. Daca nu ar fi fost imbracat si intr-un aspect economic miscarile la nivel politic ar fi ramas la nivel pur declarativ. Salut implicarea UE in promovarea problemei schimbarilor climatice.

   Nu am auzit de folosirea bombelor cu uraniu imbogatit, dar un eveniment major precum eruptia unui vulcan poate contribui semnificativ la schimbarile climatice.

 • Întrebarea nr. 4 xy

  spune asa:
  "Campania nationala «Amprenta de Carbon – Afla cat risipesti din viitorul tau!» este primul pas concret dintr-o serie de actiuni pe care Asociatia Generatia Verde le va intreprinde in lupta cu schimbarile climatice, al carei punct culminant va surveni in anul 2015."
  la ce se refera "al carei punct culminant"? la campanie sau la lupta cu schimbarile climatice? si daca e asa, de ce tocmai 2015?

  • Serban Miron Copot

   Am raspuns mai devreme.

 • Întrebarea nr. 5 me

  serbane ti-ai luat si masina hybrida?

  • Serban Miron Copot

   Mi-am luat bicicleta hibrida :-) am si un pitic care da la pedale.

 • Întrebarea nr. 6 Carbonul-Insusi

  Dragilor Verzi,
  De ce va pierdeti vremea cu calculele despre amprenta de carbon? Sunt inutile, absolut inutile.
  Cresterea nivelului de CO2 e unul din cele mai bune lucruri care vi se pot intampla. Uitati-va la luna Iunie, a fost si soare au fost si ploi iar temperatura rar a trecut de 35 de grade. Sa nu mai spun ca nivelul actual de CO2 din atmosfera nu e nici pe departe ridicat.

  • Serban Miron Copot

   Domnule Carbon, iti multumim, noi am plecat din redactie. Am dat cu basca de pamant, pe noi ne-ai convins.
   Am vrea si noi sa fim la fel de linistiti ca dumneavoastra.

 • Întrebarea nr. 7 trois

  ... planeta noastra trece prin niste transformari pe care probabil ca nici nu le percepem la adevarata dimensiune iar cauzele par a fi in primul rand de natura externa omului mai exista si ceva numit "in al doilea rand".
  In al doile rand, interventia noastra, a oamenilor asupra mediului chiar nu exista? De exemplu, este un fapt demonstrat ca, concentratia de CO2 din atmosfera a crescut in ultimii 150-200 ani, de cand activitatea antropica a luat avant, de aproximativ 1.5 ori; aceasta in conditile in care aceatsa valoare a fost constanta multe mii de ani. Nu ne da de gandit?

  Intrebari:
  1 Avem sau nu datoria de a actiona impotriva poluarii?
  2 Cu ce v-ati deplasat astazi? Cu bicicleta?

  O zi buna!

  Marius Curca

  • Serban Miron Copot

   Da, avem datoria sa actionam si tocmai despre asta vorbeste campania. Primul lucru este sa ne aflam amprenta de carbon.
   Intrati pe www.generatiaverde.ro iar acolo veti gasi calculatorul de CO2. Ma bucur ca impartasim aceleasi idei despre schimbarile climatice.

   Si da, astazi am venit cu bicicleta, asa cum fac de fapt in fiecare zi.

 • Întrebarea nr. 8 maria

  de la muzica pana la implicarea in astfel de actiuni mi se pare cale lunga. cum s-a intamplat?ai descoperit ca iti pasa prea mult de schimbarile climatice sau a fost vorba de mult timp liber pe care ai vrut sa-l folosesti intr-un mod util?

  • Serban Miron Copot

   Intr-adevar este cale lunga, dar nu atat de lunga incat sa nu poti avea o opinie indiferent ce ai fi, artist, muncitor, etc.

   Pregatirea mea in domeniu a inceput acum 3 ani, in momentul de fata urmez un master in domeniu. Am participat in 2008 la Parlamentul European la Agora Schimbari Climatice, la care s-a negociat exact pachetul 20-in 2020.

   Decat sa apar in reviste cu subiecte incendiare, gen mi-am luat un ceas scump, sau la nu stiu ce terasa am fost vazut, prefer sa-mi dedic timpul liber altor subiecte.

 • Întrebarea nr. 9 nicol

  Ce te-a determinat sa te implici in acest proiect?

  • Serban Miron Copot

   Lipsa de reactie a celorlalti. In 2008 in Parlamentul European am avut senzatia ca desi suntem o tara europeana ne aflam undeva pe la capatul lumii. Nivelul dezvoltarii gandirii si a strategiilor pe termen lung specifice tarilor Europei de Vest nu le intalnim si in Romania.
   Matul este subiectul principal al stirilor de zi cu zi, iar din pacate problemele nu se pot rezolva cu o simpla perspectiva pe termen scurt.
   Faptul ca tarile din vest sunt cu mult inaintea noastra poate fi considerat ca si un avantaj tinand cont ca nu trebuie sa inventam noi roata ci doar trebuie s-o adaptam la drumurile noastre.
   Exemple exista si vor exista intotdeauna important este sa le poti observa, intelege si aplica.
   Prima oara am vazut calculatorul de CO2 pe un site britanic si mi s-a parut o idee excelenta de a promova subiectul schimbarilor climatice. Munca a inceput acum mai bine de 6 luni, iar rezultatele nu s-au lasat asteptate.

   Pana acum 1.700 de oameni si-au facut calculul amprentei de carbon. Noi consideram o realizare. Dezvoltarea calculatorului nu se opreste aici iar in toamna vrem sa lansam versiunea 2.0 cu care vom putea face audit-ul de carbon, adica fiecare persoana va putea sa-si faca un cont pe calculator cu ajurorul caruia va putea avea la indemana statistici in timp real despre evolutia reducerii amprentei de carbon.

 • Întrebarea nr. 10 dumb

  De ce este necesar ca fiecare dintre noi sa devina constient de impactul pe care il are asupra mediului inconjurator?

  Cum ne influenteaza schimbarile climatice?

  Am auzit ca vei fi numit ambasador de catre Comisia Europeana. Cand, cum, ce va presupune acest lucru?

  • Serban Miron Copot

   Este necesar pentru ca lupta cu schimbarile climatice nu o pot duce numai guvernele, este nevoie de participarea fiecarei persoane pentru ca efortul mondial sa aiba si un rezultat. Totul se reduce la oameni.

   Schimbarile climatice ne vor afecta in absolut toate domeniile. Acesta este cel mai periculos aspect al lor. Exemple: migratia climatica care la ora actuala se ridica la peste 1 milion de oameni, posibilul razboi pe resurse prognozat de anumiti experti ca se va intampla in urmatorii 30 de ani (razboiul cauzat de lipsa apei deja s-a intamplat) Cel mai important aspect este responsabilitatea pe care o avem vizavi de urmasii nostri. Mostenirea pe care le-o vom lasa nu trebuie sa se rezume la filmari si fotografii cu ce a fost odata cu natura. Timpul sa actionam a sosit, iar daca se mai doresc argumente luati-va un prieten si plimbati-va cu el in padurile copilariei.

 • Întrebarea nr. 11 gogu

  Strangi semnaturi pentru o initiativa legislativa pentru subventionarea energiilor "verzi"? te implici in dezvoltarea de proiecte ecologice? sau doar e vorba de culpabilizarea celor care expira CO2, dupa cum sugereaza textul?!

  • Serban Miron Copot

   Da, ma implic in dezvoltarea de proiecte ecologice, campania amprenta de carbon reprezinta o alta platforma de discutii pe tema proiectelor ecologice. incepand cu promovarea energiilor regenerabile si terminand cu recomandarea reimpaduririlor.

 • Întrebarea nr. 12 Costi

  Nu ti se pare ca te lupti cu morile de vant? Spiritul civic lipseste cu desavarsire in Romania. Ce te face sa crezi ca opinia publica va abandona scandalurile de la nea Dan D. si va fi mai interesanta de ecologism? De fapt, cum intentionezi tu, ca persoana care a influentat in trecut opinia publica (ma rog, o parte a ei) si care inca mai influenteaza generatia tanara- pragmatica - materiala, sa aduci in constiinta tinerilor acest aspect pana la urma intangibil.

  • Serban Miron Copot

   Energiile regenerabile reprezinta pentru Romania cat si pentru celelalte state ale Europei o oportunitate de a atenua efectele crizei economice. In Germania de exemplu, s-au creat mai mult de 200.000 de locuri de munca in noua industrie a energiilor regenerabile.
   Energiile alternative reprezinta o solutie si nu o problema.
   Tinerii din restul Europei au inteles acest aspect si nu putem spera ca si cei din Romania vor face acelasi lucru.
   Faptul ca sunt persoana publica ma ajuta sa diseminez relativ mai usor un mesaj. Prefer ca acest mesaj sa fie unul ecologist.

 • Întrebarea nr. 13 animal planet

  Ce pregatire profesionala aveti d-le Copot ?

  • Serban Miron Copot

   Am urmat un curs de specializare in Managementul Proiectelor cu Fonduri Europene(Fonduri Structurale) in 2007 si urmez masterul in Dreptul Intern si International al Mediului la Universitatea Ecologica din Bucuresti.
   Nu am sa specific forumurile si conferintele la care am participat din 2006 pana in prezent.

 • Întrebarea nr. 14 Tea

  Salut,

  Felicitari pentru initiativa si mult spor in toate.

  Insa sunteti siguri ca e primul calculator al amprentei de mediu? din cate stiu, stopCO2.ro l-au lansat pe primul, care mi se pare mai complet decat cel pe care il aveti voi, fara suparare.

  Ar fi frumos sa tinem o coerenta a datelor :)

  Zi frumoasa!

  • Serban Miron Copot

   Da, este primul calculator. Faptul ca exista si alte campanii parazit arata ca nu mai exista alte subiecte in Romania sau alte probleme decat sa ne copiem unii pe altii.
   Sunt uimit de inversunarea cu care continuati sa va bagati in seama.

 • Întrebarea nr. 15 Iosif Stalin

  1. Ce este Generatia Verde, unde are sediu si care este numarul de telefon?
  2. Crezi ca avem vreo sansa in schimbarea mantalitatii oamenilor (dupa cum observi majoritatea va crede in incalzirea globala in momentul in care pinguinii vor izbucni spontan in flacari)?

  • Serban Miron Copot

   1. www.generatiaverde.ro. Avem sediul in Dorobanti 168. Daca ridicati aceste intrebari pentru ca va intereseaza un stagiu de voluntariat, site-ul este de mare ajutor in aceasta directie.
   2. Nu avem alta speranta decat sa credem in capacitatea de schimbare a oamenilor care ne inconjoara.

 • Întrebarea nr. 16 mischa

  vei molipsi toata trupa de militantism ecologist? un album tematic, ceva? o campanie foarte vizibila?

  eu pana azi n-am stiut de campania asta cu amprenta de carbon, ceea ce inseamna ca mediatizarea nu a fost facuta tocmai cum trebuie :)

  • Serban Miron Copot

   Trupa este implicata in militantismul ecologist. Exista deja o piesa cu acest subiect, se gaseste si pe youtube:-)
   Ne cerem scuze :-), noi am vizat doar mediul online si avem parteneri National Geografic si TVR. Facem ce putem cu resursele pe care le avem. Ne mandrim cu campania asta si are un impact peste asteptari. De obicei este mai greu sa promovezi orice fel de campanie fara sa o legi de un trust media anume.

 • Întrebarea nr. 17 lupescu.a

  Felicitari pentru initiativa! Am intrat pe site-ul vostru si mi-am facut calculul. E foarte misto ca ati pus si sugestii acolo despre cum sa fim mai "eco". Am parcurs pe sarite dialogurile de pana acum si stau si ma intreb, or fi toti din tarile civilizate si dezvoltate incuiati si doar noi destepti? Dam vina mereu pe altii si mergem pe zicala: "sa moara capra vecinului". Noi de ce nu facem nimic ci asteptam mereu sa se faca? In loc sa admiram o astfel de initiativa laudabila, suntem care mai de care mai "eruditi" in ale ecologiei. Macar cei de la generatia verde au avut initiativa sa faca ceva concret, nu doar sa spuna, cum fac toti mai nou, insa nu fac nimic de fapt, ramam la spus, ca e la moda sa fi eco! ...of, of! Chiar nu cred ca baiatul asta face o "fitza", ca o implica ceva munca banuiesc, iar de studii "suplimentare" nu te apuci doar sa zica lumea, iar el am vazut ca studiaza in domeniu, in plus nu prea i-am vazut pe ei prin presa de profil la capitolul, am facut asta, mi-am luat aia, etc, par destul de "in banca lor". Are dreptate cand spune ca e bataie de joc! ...only in Romania!

  • Serban Miron Copot

   Multumesc mult pentru aprecieri.

 • Întrebarea nr. 18 brigantes

  cum va propuneti sa informati populatia despre probleme si solutiile ce se pot lua? Pentru ca din primele postari am impresia ca oamenii cred inca faptul ca aceast fenomen este un beneficiu pe care il facem planetei.

  • Serban Miron Copot

   Scopul acestei campanii este ridicarea semnului de intrebare cu privire la schimbarile climatice, iar rezultatul va fi studiul cu privire la media reala a emisiilor de CO2 a populatiei din Romania. Daca se intelege si aspectul ca o data cu o atitudine eco castigam si bani prin economisirea resurselor, consider ca cercul este inchis si ne aflam intr-o situatie win-win.

 • Întrebarea nr. 19 Ana

  Ce parere aveti despre implementarea tehnologiei de captare si stocare a CO2 in Romania, asa cum se intampla in prezent in alte tari europene?

  • Serban Miron Copot

   Au fost numeroase discutii intre experti la nivel mondial cu privire la aceasta optiune si parerile au ramas impartite. Personal am rezerve vizavi de aceasta tehnologie si de faptul ca Uniunea Europeana a adoptat-o ca si solutie viabila. Riscurile acestei tehnologii sunt expuse doar de un fenomen natural: cutremurele. Depozit de CO2 este considerat si tundra din zona subpolara in care sunt stocate (natural) cantitati imense ce CO2. Incalzirea globala va duce la eliberarea acestei cantitati de CO2 in atmosfera.
   Nu pot sa sper decat ca stocarea CO2 reprezinta o solutie viabila la incalzirea globala.4403 vizualizari

 • anti-Generatia Verde (Luni, 29 iunie 2009, 13:58)

  Sorin [anonim]

  1) Nu am gasit niciun studiu care sa arate o relatie clara intre cresterea CO2 din atmosfera si o eventuala incalzire globala. Aveti noutati?

  2) Intre doua glaciatiuni exista o perioada in care planeta se incalzeste. Posibila incalzire globala poate fi un fenomen perfect natural?

  3) Plantele cu cit au mai mult CO2 (pe care il consuma prin fotosinteza) cu atit cresc mai repede si mai viguroase. In concluzie reducerea CO2 din atmosfera nu cumva va avea ca efect reducerea productiei agricole ceea ce poate insemna ori foamete ori distrugerea padurilor pentru a extinde suprafetele cultivate?
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 11:08)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin

   1.Cred ca n-ati cautat. Au fost necesari vreo 20 de ani ca guvernele sa accepte legatura dintre CO2 si incalzirea globala. Cautati Stern Report din 2006.

   2. Este un fenomen perfect natural numai ca omenirea prin activitatile sale ne-a apropiat mult mai rapid de urmatoarea glaciatiune.

   3.Teoria asta ar functiona daca am avea si padurile intregi. In momentul de fata se taie mai mult decat creste, vezi Amazonul si situatia din Romania. Ministerul Agriculturii care este responsabil cu fondul forestier nici pana la ora asta nu stie situatia exacta a padurilor din Romania.
 • Subscriu (Luni, 29 iunie 2009, 15:15)

  Marse [anonim]

  .. si rafinez observatia nr 2 a lui Sorin: nu cumva istoria se compune din microglaciatiuni (inainte de anul 900 si perioada 1500 - 1900) si microincalziri (900-1300 si 1900 - probabil 2300 cu un varf pe la 2100) ?
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 11:11)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marse

   Daca incalzirea globala este folosita ca o scuza pentru a opri bataia de joc care se intampla cu resusrsele planetei si cu vietuitoarele, vezi vanatoarea de balene, eu o accept si merg mai departe pe directia aceasta. Important este efectul, nu forma sub care imbracam argumentul. Sper ca esti de acord cu mine ca niciun raport cu privire la situatia mediului nu este nici pe departe roz.
 • Ce se va intampla precis in 2015? (Luni, 29 iunie 2009, 15:45)

  De luat aminte [anonim]

  Ma bucur sa vad ca deveniti expert in acest aspect delicat si modern. Sper sa va aduceti contributia din plin la bunul mers al tarii. Daca permiteti, am si eu cateva intrebari referitor la :

  " Media reala a emisiilor de CO2 ale populatiei la nivel national si local cu ce scop a fost "calculata"?.

  "In 100 de luni lupta de prevenire va fi transformata in lupta de supravietuire , cum? Este posibil ca romanul de rand sa fie transformat in "Animal X", adica sa nu poata face nimic sa-si apere modul de viata traditional si convenabil ? (se poate ca sa fie interzis arsul lemnelor pentru incalzit si gatit ?) Eu am inteles ca deja este restrictie la arsul lemnelor si ca fiecare soba sau teracota trebuie sa fie prevazuta cu filtru de puritate a gazelor de ardere (vedeti in Germania). Cineva spunea ca un inalt personaj romanesc glumea cam asa "sa vedem ce se va intampla cand o sa se puna contoare la fantanile satenilor"

  Nu aveti impresia ca uneori puteti fi folosit (de cine?) intr-un scenariu mai mare decat viata?

  Ce se va intampla in 2015, mai exact? Cum stiti ca vor fi exact 100 de zile?

  Ce puteti spune despre studiul ziaristului de la Cluj care concluzioneaza ca asa numitele schimbari climatice majore sunt numai in imaginatia politicienilor(ca sa poata justifica politici noi)? Este posibil ca aceste asa numite "schimbari climatice" sa fie invocate pentru a stange surubul politicilor publice contra modului traditional de viata a europenilor?

  Este posibil ca se se produca "schimbari climatice" ca urmare a folosirii bombelor cu uraniu imbogatit(ex. Iugoslavia), cand deja se cunoaste ca o serie de plante s-au uscat (ex. prunii) pana si in zonele invecinate(peste Dunare)?
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 11:28)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui De luat aminte

   Media reala nu este calculata. Acesta este scopul campaniei.

   Anul 2015 reprezinta din punctul de vedere al specialistilor momentul in care nu se va mai putea opri accelerarea schimbarilor climatice. Mai avem o singur cartus pe teava si acela va fi pana in 2015. Dupa acel moment nu vom mai avea de facut decat sa ne adaptam in continuu.

   Daca modul traditional si romanesc inseamna risipa de resurse si bataia de joc care a fost pana acum, sunt pentru schimbarea traditiilor. Acest lucru nu se va intampla pentru ca taranul roman a adoptat intotdeauna in gospodaria sa principiile reciclarii si folosirii resurselor cat mai responsabil.

   Nu sunt de acord cu extremismul in orice domeniu fie el si ecologia.

   Inca mai putem beneficia de confort si in acelasi timp sa avem o atitudine eco.

   Sacrificiile pe care trebuie sa le facem pentru a contribui la lupta cu schimbarile climatice nu sunt deloc mari si asta incercam sa promovam cu campania Amprenta de carbon.

   Marile personaje romanesti nu au facut decat sa-si bata joc de natura din Romania, s-o exploateze fara pic de rusine doar pentru a-si achizitiona un Q7 sau alte modele de carute din secolul 21.

   Schimbarile climatice indiferent daca sunt un argument real sau nu reprezinta singura solutie energetica viabila a Uniunii Europene in fata monopolului rusesc. Este idea ca atunci cand mai multe motive converg catre aceeasi idee. Daca nu ar fi fost imbracat si intr-un aspect economic miscarile la nivel politic ar fi ramas la nivel pur declarativ. Salut implicarea UE in promovarea problemei schimbarilor climatice.

   Nu am auzit de folosirea bombelor cu uraniu imbogatit, dar un eveniment major precum eruptia unui vulcan poate contribui semnificativ la schimbarile climatice.
 • prezentarea (Luni, 29 iunie 2009, 15:55)

  xy [anonim]

  spune asa:
  "Campania nationala «Amprenta de Carbon – Afla cat risipesti din viitorul tau!» este primul pas concret dintr-o serie de actiuni pe care Asociatia Generatia Verde le va intreprinde in lupta cu schimbarile climatice, al carei punct culminant va surveni in anul 2015."
  la ce se refera "al carei punct culminant"? la campanie sau la lupta cu schimbarile climatice? si daca e asa, de ce tocmai 2015?
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 11:28)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui xy

   Am raspuns mai devreme.
 • verde (Luni, 29 iunie 2009, 21:22)

  me [anonim]

  serbane ti-ai luat si masina hybrida?
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 11:29)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui me

   Mi-am luat bicicleta hibrida :-) am si un pitic care da la pedale.
 • Cata Manipulare (Marţi, 30 iunie 2009, 9:48)

  Carbonul-Insusi [anonim]

  Dragilor Verzi,
  De ce va pierdeti vremea cu calculele despre amprenta de carbon? Sunt inutile, absolut inutile.
  Cresterea nivelului de CO2 e unul din cele mai bune lucruri care vi se pot intampla. Uitati-va la luna Iunie, a fost si soare au fost si ploi iar temperatura rar a trecut de 35 de grade. Sa nu mai spun ca nivelul actual de CO2 din atmosfera nu e nici pe departe ridicat.
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 11:30)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui Carbonul-Insusi

   Domnule Carbon, iti multumim, noi am plecat din redactie. Am dat cu basca de pamant, pe noi ne-ai convins.
   Am vrea si noi sa fim la fel de linistiti ca dumneavoastra.
 • chiar daca... (Marţi, 30 iunie 2009, 10:08)

  trois [utilizator]

  ... planeta noastra trece prin niste transformari pe care probabil ca nici nu le percepem la adevarata dimensiune iar cauzele par a fi in primul rand de natura externa omului mai exista si ceva numit "in al doilea rand".
  In al doile rand, interventia noastra, a oamenilor asupra mediului chiar nu exista? De exemplu, este un fapt demonstrat ca, concentratia de CO2 din atmosfera a crescut in ultimii 150-200 ani, de cand activitatea antropica a luat avant, de aproximativ 1.5 ori; aceasta in conditile in care aceatsa valoare a fost constanta multe mii de ani. Nu ne da de gandit?

  Intrebari:
  1 Avem sau nu datoria de a actiona impotriva poluarii?
  2 Cu ce v-ati deplasat astazi? Cu bicicleta?

  O zi buna!

  Marius Curca
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 11:33)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui trois

   Da, avem datoria sa actionam si tocmai despre asta vorbeste campania. Primul lucru este sa ne aflam amprenta de carbon.
   Intrati pe www.generatiaverde.ro iar acolo veti gasi calculatorul de CO2. Ma bucur ca impartasim aceleasi idei despre schimbarile climatice.

   Si da, astazi am venit cu bicicleta, asa cum fac de fapt in fiecare zi.
  • Poluarea (Marţi, 30 iunie 2009, 11:52)

   calin [anonim] i-a raspuns lui trois

   Sunt de-acord cu tine in sensul ca poluarea trebuie redusa. In schimb nu cred ca daca CO2-ul a crescut in ultimii ani se vor intampla schimbari catastrofale in urmatorii 100 de ani...
   De exemplu mie mi se pare ca anul asta a fost chiar frig...tin minte ca in cateva zile si in luna mai am dat drumul la centrala ca era sub 10 grade afara...
   Acuma or sa zica astia ca si racirea e cauzata tot de poluare?
   In concluzie orice fenomen meteo sau cutremure sau stiu si eu ce le vom pune pe seama poluarii :).
 • curiozitate (Marţi, 30 iunie 2009, 10:32)

  maria [anonim]

  de la muzica pana la implicarea in astfel de actiuni mi se pare cale lunga. cum s-a intamplat?ai descoperit ca iti pasa prea mult de schimbarile climatice sau a fost vorba de mult timp liber pe care ai vrut sa-l folosesti intr-un mod util?
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 11:36)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria

   Intr-adevar este cale lunga, dar nu atat de lunga incat sa nu poti avea o opinie indiferent ce ai fi, artist, muncitor, etc.

   Pregatirea mea in domeniu a inceput acum 3 ani, in momentul de fata urmez un master in domeniu. Am participat in 2008 la Parlamentul European la Agora Schimbari Climatice, la care s-a negociat exact pachetul 20-in 2020.

   Decat sa apar in reviste cu subiecte incendiare, gen mi-am luat un ceas scump, sau la nu stiu ce terasa am fost vazut, prefer sa-mi dedic timpul liber altor subiecte.
 • implicare (Marţi, 30 iunie 2009, 10:43)

  nicol [anonim]

  Ce te-a determinat sa te implici in acest proiect?
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 11:46)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicol

   Lipsa de reactie a celorlalti. In 2008 in Parlamentul European am avut senzatia ca desi suntem o tara europeana ne aflam undeva pe la capatul lumii. Nivelul dezvoltarii gandirii si a strategiilor pe termen lung specifice tarilor Europei de Vest nu le intalnim si in Romania.
   Matul este subiectul principal al stirilor de zi cu zi, iar din pacate problemele nu se pot rezolva cu o simpla perspectiva pe termen scurt.
   Faptul ca tarile din vest sunt cu mult inaintea noastra poate fi considerat ca si un avantaj tinand cont ca nu trebuie sa inventam noi roata ci doar trebuie s-o adaptam la drumurile noastre.
   Exemple exista si vor exista intotdeauna important este sa le poti observa, intelege si aplica.
   Prima oara am vazut calculatorul de CO2 pe un site britanic si mi s-a parut o idee excelenta de a promova subiectul schimbarilor climatice. Munca a inceput acum mai bine de 6 luni, iar rezultatele nu s-au lasat asteptate.

   Pana acum 1.700 de oameni si-au facut calculul amprentei de carbon. Noi consideram o realizare. Dezvoltarea calculatorului nu se opreste aici iar in toamna vrem sa lansam versiunea 2.0 cu care vom putea face audit-ul de carbon, adica fiecare persoana va putea sa-si faca un cont pe calculator cu ajurorul caruia va putea avea la indemana statistici in timp real despre evolutia reducerii amprentei de carbon.
 • mediu (Marţi, 30 iunie 2009, 10:55)

  dumb [anonim]

  De ce este necesar ca fiecare dintre noi sa devina constient de impactul pe care il are asupra mediului inconjurator?

  Cum ne influenteaza schimbarile climatice?

  Am auzit ca vei fi numit ambasador de catre Comisia Europeana. Cand, cum, ce va presupune acest lucru?
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 11:56)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui dumb

   Este necesar pentru ca lupta cu schimbarile climatice nu o pot duce numai guvernele, este nevoie de participarea fiecarei persoane pentru ca efortul mondial sa aiba si un rezultat. Totul se reduce la oameni.

   Schimbarile climatice ne vor afecta in absolut toate domeniile. Acesta este cel mai periculos aspect al lor. Exemple: migratia climatica care la ora actuala se ridica la peste 1 milion de oameni, posibilul razboi pe resurse prognozat de anumiti experti ca se va intampla in urmatorii 30 de ani (razboiul cauzat de lipsa apei deja s-a intamplat) Cel mai important aspect este responsabilitatea pe care o avem vizavi de urmasii nostri. Mostenirea pe care le-o vom lasa nu trebuie sa se rezume la filmari si fotografii cu ce a fost odata cu natura. Timpul sa actionam a sosit, iar daca se mai doresc argumente luati-va un prieten si plimbati-va cu el in padurile copilariei.
 • vorbe sau fapte? (Marţi, 30 iunie 2009, 11:07)

  gogu [anonim]

  Strangi semnaturi pentru o initiativa legislativa pentru subventionarea energiilor "verzi"? te implici in dezvoltarea de proiecte ecologice? sau doar e vorba de culpabilizarea celor care expira CO2, dupa cum sugereaza textul?!
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 12:02)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui gogu

   Da, ma implic in dezvoltarea de proiecte ecologice, campania amprenta de carbon reprezinta o alta platforma de discutii pe tema proiectelor ecologice. incepand cu promovarea energiilor regenerabile si terminand cu recomandarea reimpaduririlor.
 • intrebare (Marţi, 30 iunie 2009, 11:07)

  Costi [anonim]

  Nu ti se pare ca te lupti cu morile de vant? Spiritul civic lipseste cu desavarsire in Romania. Ce te face sa crezi ca opinia publica va abandona scandalurile de la nea Dan D. si va fi mai interesanta de ecologism? De fapt, cum intentionezi tu, ca persoana care a influentat in trecut opinia publica (ma rog, o parte a ei) si care inca mai influenteaza generatia tanara- pragmatica - materiala, sa aduci in constiinta tinerilor acest aspect pana la urma intangibil.
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 12:07)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui Costi

   Energiile regenerabile reprezinta pentru Romania cat si pentru celelalte state ale Europei o oportunitate de a atenua efectele crizei economice. In Germania de exemplu, s-au creat mai mult de 200.000 de locuri de munca in noua industrie a energiilor regenerabile.
   Energiile alternative reprezinta o solutie si nu o problema.
   Tinerii din restul Europei au inteles acest aspect si nu putem spera ca si cei din Romania vor face acelasi lucru.
   Faptul ca sunt persoana publica ma ajuta sa diseminez relativ mai usor un mesaj. Prefer ca acest mesaj sa fie unul ecologist.
 • codoi (Marţi, 30 iunie 2009, 11:13)

  animal planet [anonim]

  Ce pregatire profesionala aveti d-le Copot ?
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 12:10)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui animal planet

   Am urmat un curs de specializare in Managementul Proiectelor cu Fonduri Europene(Fonduri Structurale) in 2007 si urmez masterul in Dreptul Intern si International al Mediului la Universitatea Ecologica din Bucuresti.
   Nu am sa specific forumurile si conferintele la care am participat din 2006 pana in prezent.
 • Primul calculator? (Marţi, 30 iunie 2009, 11:15)

  Tea [anonim]

  Salut,

  Felicitari pentru initiativa si mult spor in toate.

  Insa sunteti siguri ca e primul calculator al amprentei de mediu? din cate stiu, stopCO2.ro l-au lansat pe primul, care mi se pare mai complet decat cel pe care il aveti voi, fara suparare.

  Ar fi frumos sa tinem o coerenta a datelor :)

  Zi frumoasa!
  • amprenta (Marţi, 30 iunie 2009, 12:30)

   dora [anonim] i-a raspuns lui Tea

   eu am folosit ambele calculatoare, cu aceleasi date si stopco2 mi-a dat un rezultat fenomenal, cica generez, personal si cu casa, vreo 9 tone de co2 pe an, desi am masina si aproape toate electrocasnicele posibile si merg cu avionul in stanga si-n dreapta. how comes???

   calculatoarele sunt mai degraba diferite, decat unul mai complet decat celalalt. dar eu am mai putina incredere in rezultatul generat de pe cel de pe stopco2 si mi se par mai realiste cele 35 de tone pe care mi le-a calculat calculatorul de pe generatiaverde.ro.

   stiu ca generatia verde a anuntat mai demult ca face calculatorul asta si-l lanseaza pe 5 iunie. de stopco2 n-am auzit pana acum.
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 12:40)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tea

   Da, este primul calculator. Faptul ca exista si alte campanii parazit arata ca nu mai exista alte subiecte in Romania sau alte probleme decat sa ne copiem unii pe altii.
   Sunt uimit de inversunarea cu care continuati sa va bagati in seama.
   • drept la replica (Marţi, 30 iunie 2009, 16:31)

    http://www.StopCO2.ro [anonim] i-a raspuns lui Serban Miron Copot

    Stimate domn,
    Am rugamintea sa va documentati mai bine inainte de a caracteriza proiecte pe care nu le cunoasteti.
    In acelasi timp va rog sa verificati si algoritmul de calcul al aplicatiei dumneavoastra - rezultatele obtinute sunt eronate.

    Cu stima,
    echipa http://www.StopCo2.ro
 • intrebari (Marţi, 30 iunie 2009, 11:20)

  Iosif Stalin [anonim]

  1. Ce este Generatia Verde, unde are sediu si care este numarul de telefon?
  2. Crezi ca avem vreo sansa in schimbarea mantalitatii oamenilor (dupa cum observi majoritatea va crede in incalzirea globala in momentul in care pinguinii vor izbucni spontan in flacari)?
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 12:13)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iosif Stalin

   1. www.generatiaverde.ro. Avem sediul in Dorobanti 168. Daca ridicati aceste intrebari pentru ca va intereseaza un stagiu de voluntariat, site-ul este de mare ajutor in aceasta directie.
   2. Nu avem alta speranta decat sa credem in capacitatea de schimbare a oamenilor care ne inconjoara.
 • animal x (Marţi, 30 iunie 2009, 11:27)

  mischa [anonim]

  vei molipsi toata trupa de militantism ecologist? un album tematic, ceva? o campanie foarte vizibila?

  eu pana azi n-am stiut de campania asta cu amprenta de carbon, ceea ce inseamna ca mediatizarea nu a fost facuta tocmai cum trebuie :)
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 12:19)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui mischa

   Trupa este implicata in militantismul ecologist. Exista deja o piesa cu acest subiect, se gaseste si pe youtube:-)
   Ne cerem scuze :-), noi am vizat doar mediul online si avem parteneri National Geografic si TVR. Facem ce putem cu resursele pe care le avem. Ne mandrim cu campania asta si are un impact peste asteptari. De obicei este mai greu sa promovezi orice fel de campanie fara sa o legi de un trust media anume.
 • a fost o data o tara frumoasa pacat ca era locuita (Marţi, 30 iunie 2009, 12:07)

  lupescu.a [anonim]

  Felicitari pentru initiativa! Am intrat pe site-ul vostru si mi-am facut calculul. E foarte misto ca ati pus si sugestii acolo despre cum sa fim mai "eco". Am parcurs pe sarite dialogurile de pana acum si stau si ma intreb, or fi toti din tarile civilizate si dezvoltate incuiati si doar noi destepti? Dam vina mereu pe altii si mergem pe zicala: "sa moara capra vecinului". Noi de ce nu facem nimic ci asteptam mereu sa se faca? In loc sa admiram o astfel de initiativa laudabila, suntem care mai de care mai "eruditi" in ale ecologiei. Macar cei de la generatia verde au avut initiativa sa faca ceva concret, nu doar sa spuna, cum fac toti mai nou, insa nu fac nimic de fapt, ramam la spus, ca e la moda sa fi eco! ...of, of! Chiar nu cred ca baiatul asta face o "fitza", ca o implica ceva munca banuiesc, iar de studii "suplimentare" nu te apuci doar sa zica lumea, iar el am vazut ca studiaza in domeniu, in plus nu prea i-am vazut pe ei prin presa de profil la capitolul, am facut asta, mi-am luat aia, etc, par destul de "in banca lor". Are dreptate cand spune ca e bataie de joc! ...only in Romania!
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 12:24)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui lupescu.a

   Multumesc mult pentru aprecieri.
 • informare (Marţi, 30 iunie 2009, 12:08)

  brigantes [anonim]

  cum va propuneti sa informati populatia despre probleme si solutiile ce se pot lua? Pentru ca din primele postari am impresia ca oamenii cred inca faptul ca aceast fenomen este un beneficiu pe care il facem planetei.
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 12:29)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui brigantes

   Scopul acestei campanii este ridicarea semnului de intrebare cu privire la schimbarile climatice, iar rezultatul va fi studiul cu privire la media reala a emisiilor de CO2 a populatiei din Romania. Daca se intelege si aspectul ca o data cu o atitudine eco castigam si bani prin economisirea resurselor, consider ca cercul este inchis si ne aflam intr-o situatie win-win.
 • CAPTAREA SI STOCAREA CARBONULUI (Marţi, 30 iunie 2009, 12:13)

  Ana [anonim]

  Ce parere aveti despre implementarea tehnologiei de captare si stocare a CO2 in Romania, asa cum se intampla in prezent in alte tari europene?
  • a (Marţi, 30 iunie 2009, 12:34)

   Serban Miron Copot [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   Au fost numeroase discutii intre experti la nivel mondial cu privire la aceasta optiune si parerile au ramas impartite. Personal am rezerve vizavi de aceasta tehnologie si de faptul ca Uniunea Europeana a adoptat-o ca si solutie viabila. Riscurile acestei tehnologii sunt expuse doar de un fenomen natural: cutremurele. Depozit de CO2 este considerat si tundra din zona subpolara in care sunt stocate (natural) cantitati imense ce CO2. Incalzirea globala va duce la eliberarea acestei cantitati de CO2 in atmosfera.
   Nu pot sa sper decat ca stocarea CO2 reprezinta o solutie viabila la incalzirea globala.
 • Teoria conspiratiei pe net partea X (Joi, 13 august 2009, 2:03)

  andrei [anonim]

  Nu am reusit sa parcurg toata discutia dar va spun din ce stiu si din ce voi nu vedeti :

  1. Acest "calculator CO2" nu este deloc original. Vine din Anglia unde s-a folosit pentru "stabilirea obiceiurilor de cumparaturi a celor care completeaza acest formular.

  2. La ora care am intrat eu site'ul este picat. Dar sunt convins ca la sfarsit undeva exista si o partea in care lasi :nume, prenume, email, telefon .... :).
  Daca este asa intrebarea mea e simpla: Ce rost are sa le stocati in baze de date daca nu sa creati niste baze de date targetate pe interese si obiceiuri de cumparare ?

  Sper sa nu par paranoic dar acest proiect pare unul care are multe scopuri ascunse. Iar calculatorul de CO2 este un fals "newsletter register" :)

  Numai bine!
 • co2 (Duminică, 16 august 2009, 16:59)

  cristi [anonim]

  De ce astfel de informatii si pareri nu sint prezentate de media? http://www.fight4romania.com/index.php?option=com_content&view=article&id=29&Itemid=43
 • Buna ziua! (Duminică, 15 august 2010, 12:03)

  Mona [anonim]

  Nu am nicio intrebare sa iti adresez dar in schimb meriti felicitariile mele pentru initiativa. Esti un om simplu ce iubeste frumosul planetei.
  Sper ca nimeni sa nu te impiedice sa faci o treaba cat mai buna. Ai nevoie de sustinere noastra !


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version