Consilierul presedintelui american, Barack Obama, pe probleme de energie a declarat miercuri ca vopsirea tuturor acoperisurilor din lume in alb ar avea un efect considerabil asupra incetinirii ritmului incalzirii globale, relateaza The Telegraph, in editia electronica.

Profesorul Steven Chu a declarat ca, daca se recurge la aceasta metoda, locuitorii tarilor calduroase vor consuma mai putina energie si vor cheltui mai putini bani pentru aerul conditionat, prin simpla reflectare a razelor soarelui.

Suprafetele deschise la culoare incetinesc incalzirea globala reflectand razele solare in spatiu, in loc sa le permita acestora sa fie absorbite de suprafetele inchise la culoare, ramanand captive in atmosfera din cauza gazelor cu efect de sera.

In cadrul unui simpozion de trei zile al laureatilor premiului Nobel care are loc la Londra, profesorul a descris schimbarile climatice drept "o situatie de criza" si a facut apel la o gama larga de masuri, de la promovarea eficientei energetice si pana la incurajarea energiilor verzi.

"Daca vopsiti toate acoperisurile in alb, daca asfaltul si pavajul strazilor vor fi de culori deschise, in locul nuantelor inchise folosite astazi si daca realizezi acest lucru in mod uniform, la scara globala, ar reprezenta echivalentul ... reducerii emisiilor de carbon cauzate de toate masinile care circula pe drumurile Pamantului intr-o perioada de 11 ani - ca si cum masinile ar disparea de pe drumuri 11 ani", a afirmat el.