Cititorii HotNews.ro ne semnaleaza mizeria de pe drumurile si din statiunile din Romania. Marius N. spune pe Forum ca Romania nu mai are peisaje frumoase. E uratita de marea de PET-uri, pungi de plastic si doze de bere lasate in urma de marlanii si taranii care se dau turisti, de cocalarii care le arunca direct pe fereastra masinii si de indiferenta autoritatilor. The tourist of (bad) choice comenteaza la articolul Romania, the land of choice - noul slogan turistic romanesc: Paraul "Turcu" din Moeciu e o mizerie: plin de gunoaie si PET-uri. Pe drumul spre Predeal, pe partea dreapta, intre pensiuni, o carare si un versant pline cu munti de gunoaie.

Credeti ca Romania a ajuns tara PET-urilor? Ati calatorit in aceste zile pe drumuri pline de PET-uri? Trimiteti-ne fotografii aici sau scrieti-ne impresiile voastre.

Marius N.

Am facut un turneu mai lung prin Ardeal in vacanta de Paste si m-am ingrozit de mizeria din parcari si de pe marginea drumului. Romania nu mai are peisaje frumoase. E uratita de marea de PET-uri, pungi de plastic si doze de bere lasate in urma de marlanii si taranii care se dau turisti, de cocalarii care le arunca direct pe fereastra masinii. E mutilata de oameni prost crescuti si de indiferenta autoritatilor. E imputita de lenea proprietarilor care nu-si curata campul sau santul din fata casei, e o tara care se scufunda incet in mizerie.

Am oprit luni dupa-amiaza intre Rupea si Brasov pe marginea drumului sa ne bucuram de aerul curat din padure, de munte si apa rece. Jur-imprejurul parcarii, in padure si jos in rau peisajul era inghitit de gunoaie. Din Brasov, drumul pe Valea Prahovei catre Bucuresti era inchis, asa ca am luat-o pe Cheia. Am oprit de vreo trei ori in munte, pe marginea drumului. Peste tot la fel: paduri inecate in PET-uri, cutii de bere, pungi si sticle goale. Pe o pajiste am vazut chiar un morman de cioburi sticlind in soare. Cineva isi luase avant sa adune sticlele risipite printre copaci dar n-a mai luat si gramada. Am trecut pe langa o mare de oameni iesiti la iarba verde intr-o groapa de gunoi.

M-am intrebat atunci daca se mai poate, face, totusi ceva. Ma gandeam ca o solutie ar putea fi majorarea substantiala a amenzilor pentru nesimtitii care arunca deseuri pe marginea drumului. Lasi gunoi dupa tine pe strada, platesti 10 milioane amenda. Bun, dar cine sa o aplice? Guvernul n-are decat sa infiinteze un fel de “Politie ecologica” care sa patruleze pe soselele Romaniei. Sa faca si un fel de REBU extra-urban finantat din amenzi. Sa-i concedieze pe toti spagarii de la Garda de Mediu, un gunoi de institutie. Astia umbla toata ziua dupa spagi, nu dupa PET-uri si pungi de plastic.

The tourist of (bad) choice

Am fost la Bran Moeciu de Pasti si...

...am incercat sa privesc lucrurile din perspectiva unui strain.

1. Soseaua e dezastru. Daca vedeti tour de France, cu biciclistii aceia alergand prin satele de munte din Franta, veti fi uimiti cat de bune sunt soselele/aleile pe care circula. Drumul Brasov-Bran e plin de 'valurele" si gropi. Drumul Predeal-Rasnov e chiar ca dupa bombardament. Deja, acest lucru il va face pe strain sa fie foarte nemultumit. Noi ne-am obisnuit sa ne rupem masinile, ni se pare normal asa. Ei bine, lor, nu.

2. Paraul "Turcu" din Moeciu e o mizerie : plin de gunoaie si PET-uri. Pe mal, aruncat moloz, faiantza veche, etc. Pe drumul spre Predeal, pe partea dreapta, intre pensiuni, o carare si un versant pline cu munti de gunoaie. Groapa de gunoi pe munte!

3. Proprietarii de pensiuni sunt foarte zgarciti la mancare, ofera mancare putina, slab diversificata si proasta. Udrea crede ca tot turistul are parte de tratamentul de care beneficiaza ea ca ministru ? Am cerut factura la final. Mi-au trecut pe factura ca am stat o saptamana, nu doar 3 zile, pentru ca pretul declarat la autoritati e mai mic decat cel real practicat.. Riscul e ca anul asta facem promovare masiva, sa zicem ca vin strainii, dar inevitabil vor povesti toate mizeriile intalnite. Iar ceea ce spune un turist grupului de cunostinte este infinit mai important decat toate pliantele din lume. Ma tem ca promovarea se face doar pentru voturi, iar pe termen lung va fi dezastru.

Cand incepem sa curatam tara de gunoaie ? Cand facem drumuri ? Cand scolim ospatarii si proprietarii de pensiuni ? Cand invatam acesti proprietari ca in restaurant nu se tine doar un bec soios, pentru economie, iar caldura nu se da doar la cererea turistului nemultumit ? Cand vom pune ordine in numarul de stele afisat ? Daca vedeti cinci stele pe pliant, patru la intrare, sa va asteptati la maxim 2 reale...

Comenteaza pe Forum