Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat vineri ca ministerul intentioneaza ca, din 2010, sa introduca, in locul taxei de poluare, un impozit calculat in functie de gradul de poluare. Nemirschi a spus ca va fi aplicat principiul "poluatorul plateste", valabil "pana la ultima teava de esapament", transmite Mediafax.

"Eu ma simt bine astazi intr-o masina care scoate mult fum, dar copilul meu, nepotii mei sunt obligati sa suporte asta? Sa stiti ca incalzirea globala este reala", a spus ministrul la finalul unei dezbateri publice, la Alba Iulia. El a explicat ca noul impozit ar urma sa fie introdus din 2010 si va fi calculat gradual, in functie de poluarea autoturismului, respectiv in functie de cantitatea de dioxid de carbon emisa.

Nemirschi a spus ca va fi o propunere legislativa serioasa, care va fi trecuta prin Parlament, "nu va fi facuta pe un colt de masa". Potrivit ministrului, propunerea legislativa este, in prezent, doar conturata, fiind in discutii cu reprezentii Asociatiei Producatorilor din Industria Auto. El a precizat ca pana acum acestia sunt de acord cu propunerile ministerului.

Taxa de poluare auto a inlocuit, pe 1 iulie 2008, controversata taxa de prima inmatriculare. Dupa ce in decembrie 2008 valoarea noii taxe s-a triplat, incepand cu 19 februarie 2009 actualul Guvern a decis reducerea acesteia cu o treime.