Cladirile-simbol ale marilor capitale, celebre pentru iluminatul fantezist si plin de culori, au ramans in intuneric sambata noaptea, pentru o ora, in incercarea de a trage un semnal de alarma asupra incalzirii globale care ameninta tot mai mult existenta planetei.

Paris

Incepand cu Turnul Eiffel, sute de monumente si institutii publice sau private s-au ascuns in intuneric sambata, incepand cu ora 20,30, in intreaga Franta, in cadrul programului "O ora pentru Pamant - Earth Hour.

Stingerea luminilor a generat in Hexagon o reducere de peste 1% a consumului de curent electric, respectiv 800 MW.

La Paris, iluminatul extern a peste 200 de monumente - incepand cu Louvre, Notre Dame, l'Arc de Triomphe, Opera Garnier, Hotel de Ville si pana la podurile peste Sena - a fost intrerupt timp de o ora.

Iluminatul Turnului Eiffel a fost oprit doar pentru cinci minute, din motive de securitate.

New York

Teatrele de pe Broadway si Empire State Building, din New York, si-au stins si ele luminile, in cadrul acestei intiative globale.

Incepand cu ora locala 20,30 (0,30 GMT), unele dintre cele mai celebre cladiri din intreaga lume au ramas in intuneric. Luminile de pe zgarie-norii Empire State si Chrysler, podurile din Brooklyn, Manhattan si Williamsburg au fost stinse, la fel cum s-a intamplat cu reclamele gigantice ale Coca-Cola, Chase sau Bursa electronica Nasdaq din Times Square.

In New York, nu toate reclamele au fost stinse

Luminile de la Casa Poporului au fost stinse pentru o ora

Si Romania s-a raliat acestei initiative, afectata insa destul de serios de suprapunerea cu meciul de fotbal Romania - Serbia. Casa Poporului, a doua cladire din lume ca marime dupa Pentagon, a stat, sambata seara, timp de o ora, in bezna. Luminile s-au stins la 8,30 si au fost reaprinse dupa o ora, la 9,30.