Inundatiile, seceta si alte fenomene extreme se vor amplifica in urmatorii ani, anunta Administratia Nationala Apele Romane. Debitele raurilor vor creste mai mult in lunile de primavara si se vor diminua mai accentuat pe timpul verii. In prezent, ANAR monitorizeaza constant raurile pentru ca populatia sa beneficieze in continuare de rezervele de apa.

"In ipotezele scenariilor climatice analizate in cadrul proiectelor derulate pana la aceasta ora in Romania de Administratia Nationala Apele Romane, prin Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, regimul debitelor raurilor va suferi modificari datorate schimbarii precipitatiilor si cresterii evapotranspiratiei reale. Din rezultatele preliminare ale proiectelor, reiese ca fenomenele extreme se vor amplifica, prin cresterea debitelor medii lunare maxime in perioada de primavara si scaderea valorilor medii lunare in perioada de vara - toamna, iar viiturile de nivel se vor produce mai devreme", se arata intr-un comunicat transmis de ANAR.

Este necesara realizarea unui nou echilibru intre disponibilul de apa si diminuarea cerintei noi de apa a folosintelor, deoarece variatiile mari ale volumelor de apa scurse in anii secetosi sau ploiosi, in raport cu media, pot atinge chiar si 50%.

ANAR mai precizeaza ca se vor reduce viiturile mixte - zapezi si ploi - de primavara, prin desincronizarea topirii stratului de zapada cu producerea ploilor. Din cauza variatiilor mari ale debitelor in cursul anului, majoritatea cursurilor de apa mici si mijlocii au un caracter torential.

Pana la sfarsitul lunii mai, Ministerul Mediului si ANAR vor finaliza o strategie nationala de prevenire a riscului la inundatii pe termen mediu si lung.