O cursa contra-cronometru s-a declansat pentru salvarea unui grup de aproximativ 200 de balene, care au esuat duminica seara pe o insula din sudul Australiei, relateaza AFP.

In total, 192 de balene pilot, dar si mai multi delfini au esuat pe plajele insulei King, situata intre Australia si Tasmania, a declarat Chris Arthur, purtator de cuvant al serviciilor Parcurilor naturale din Tasmania.

Circa 140 de balene au murit deja, in timp ce 14 au fost salvate.

"O echipa de 150 de salvatori profesionisti a profitat de nivelul ridicat al apelor pentru a repune animalele in apa. Vom continua actiunile pana la caderea noptii si vom incerca sa intervenim din nou, maine dimineata, in zori", a adaugat el.

"Ceea ce este uluitor este ca unele balene mor pe loc, imediat dupa ce esueaza, in timp ce altele pot fi salvate dupa zile intregi. Atata timp cat mai sunt in viata, mai este inca o speranta", a adaugat Arthur.

Salvatorii sunt insa ingrijorati dupa ce au observat noi grupuri de balene in apropierea coastelor insulei.

In ultimele patru luni, aproximativ 400 de balene au esuat in regiunea Tasmaniei. Circa 150 de balene pilot au murit in noiembrie dupa ce au esuat pe coasta vestica a insulei, in timp ce 48 de casaloti au murit in ianuarie, dupa ce au esuat pe un banc de nisip in largul insulei Perkins.

80% dintre balenele care esueaza in zona Australiei isi gasesc sfarsitul pe plajele Tasmaniei, fenomen care nu a putut fi explicat pana in prezent de oamenii de stiinta.