Romania risca sa plateasca amenzi de 200.000 de euro pe zi pentru nerespectarea normelor europene privind gestionarea deseurilor. Din 15 iunie incep termenele scadente pentru finalizarea a 96 de depozite municipale ecologice, si doar 12 dintre acestea functioneaza in prezent pe teritoriul Romaniei, atrage atentia comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, potrivit Rador.

In 2009 expira ultimul termen pe care oficialii europeni l-au acordat Romaniei pentru a scapa de deseuri.

Pe de alta parte, la conferinta organizata de reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, tara noastra a fost apreciata pentru progresele in colectarea deseurilor de catre populatie si pentru reducerea poluarii. Lieve Fransen, director de comunicare al Comisiei Europene, prezenta la eveniment, a felicitat Romania pentru masurile pe care le-a adoptat, reusind sa reduca poluarea cu 50% dupa aderarea la UE.

"Romania trebuie sa mai inchida unele instalatii industriale care polueaza foarte mult si sa investeasca in continuare in noile tehnologii, care utilizeaza energiile alternative. Trebuie sa foloseasca pe scara mai larga mijloacele economice de iluminat si noile modalitati de prelucrare a deseurilor. Investitorii straini sunt foarte interesati de aceste oportunitati in Romania", a declarat Fransen.

Prima cladire pilot in care se va aplica iluminatul economic in Romania va fi cladirea Parlamentului.