Doi sateliti (nave spatiale intacte) au intrat in coliziune in timpul rotatiei pe orbita. Un purtator de cuvant al agentiei spatiale americane NASA, citat de BBC, a declarat ca unul dintre sateliti - folosit pentru comunicatii - este de origine americana, fiind lansat in anul 1997. Celalalt este un satelit militar rus, lansat in 1993. Coliziunea s-a produs la o altitudine de 800 km deasupra Siberiei si a provocat aparitia a doua mase de moloz spatial. Ambii sateliti cantareau peste 450 de kilograme.

NASA a anuntat, totodata, ca urmarile acestui accident vor fi cunoscute dupa cateva saptamani, insa a dat asigurari ca riscul unei activitati radioactive este minim.

Pe de alta parte, societatea Iridium - care exploateaza aparatul american - a anuntat ca a pierdut un satelit operational, subliniind ca este vorba despre unul dintre primele accidente majore de acest fel din spatiul cosmic. Surse din cadrul intreprinderii au precizat ca vor fi luate masurile necesare pentru inlocuirea satelitului distrus.

Iridium, care are o flota de 66 de sateliti de telecomunicatii, a dat asigurari ca accidentul nu poate fi imputat unei eventuale stari slabe ale satelitului sau, noteaza France Presse.