Societatea Ornitologica Romana (SOR) acuza derularea unui masacru in Rezervatia Delta Dunarii, prin impuscarea unor specii de pasari strict protejate de legislatia internationala.

Astfel, in perioada 2 - 9 ianuarie 2009 au fost gasite in Delta Dunarii, zona Uzlina, mai multe pasari moarte sau ranite. Au fost observati doi pelicani creti (Pelecanus crispus) morti si doi raniti, unul dintre ei fiind preluat de catre Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), doi cormorani mici (Phalacrocorax pygmaeus) si o lebada (Cygnus sp.) moarta si una ranita (de asemenea, preluata de ARBDD).

Pelicanul cret este o specie 'Monument al Naturii', catalogat ca fiind 'vulnerabil' (statut de conservare conform criteriilor IUCN). Populatia din Romania, una dintre cele mai importante din Europa, a fost estimata la cca. 400 de perechi cuibaritoare, si, in aceste conditii, 4 exemplare au fost ucise in prima saptamana a acestui an.

Pelican cret ranit
Foto: SOR

Cormoranul mic este de asemenea o specie strict protejata, in Romania cuibarind peste jumatate din populatia mondiala. Aceste specii sunt mentionate in anexa 3 a OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, iar uciderea lor constituie infractiune conform legislatiei in vigoare.

Toate aceste pasari sunt exemplare apartinand unor specii strict protejate la care vanatoarea este interzisa conform legislatiei in vigoare. In acelasi timp, usurinta cu care aceste pasari pot fi identificate si numarul mare de exemplare impuscate si ranite exclud presupunerea impuscarii lor accidentale.

"Impuscarea acestor pasari reprezinta un caz extrem de grav de incalcarea a legislatiei, toate cele trei specii fiind strict protejate conform legilor romanesti si internationale. Este inadmisibil ca aceste pasari sa poata fi ucise fara mila tocmai intr-o zona a carui statut special de protectie a fost instituit datorita lor, Delta Dunarii fiind declarata Rezervatie a Biosferei, sit Ramsar (Zona Umeda de Importanta Internationala, mai ales ca habitat al pasarilor de apa) si sit Natura 2000 (Arie de Protectie Speciala Avifaunistica)", afirma SOR.

Societatea Ornitologica Romana isi exprima "indignarea si opozitia fata de modul in care se desfasoara vanatoarea pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii".

"Aceste fapte ilicite, cu autori care de cele mai multe ori raman necunoscuti, au loc periodic in rezervatie si constituie un atac direct asupra biodiversitatii care ii confera valoare si unicitate", acuza SOR.

Societatea Ornitologica Romana a sesizat Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului Tulcea, Ministerul Mediului si AJVPS Tulcea, cerand identificarea si pedepsirea vinovatilor.