Niciun parlamentar din Camera Deputatilor nu este 100% ecologist, iar absenteismul cvasi-generalizat se manifesta si in domeniul legilor cu impact asupra mediului, au concluzionat organizatiile de mediu implicate in proiectul www.votulverde.ro, lansat marti, 18 noiembrie.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta impreuna cu partenerii Fundatia TERRA Mileniul III, WWF, Asociatia ALMA-RO, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Copacul de Hartie, Mare Nostrum, Salvati Vama Veche si GRINDA au prezentat marti, 18 noiembrie, rezultatele evaluarii parlamentarilor in cadrul proiectului "Votul Verde".

"Initiativa Votul Verde are drept scop sprijinirea si promovarea politicilor de mediu si isi propune sa evalueze membrii Parlamentului in functie de sustinerea pe care o acorda, sau nu, proiectelor de lege cu impact asupra mediului", au transmis ONG-urile implicate, printr-un comunicat de presa.

Rezultatele Votului Verde sunt o baza de date continand voturile parlamentarilor si o pagina de internet care ofera informatii despre cat de verde a votat fiecare parlamentar: www.votulverde.ro.

Concluziile evaluarii:

  • niciun parlamentar din Camera Deputatilor nu este 100% ecologist, nota cea mai mare fiind de doar 7,5 (75,0% din totalul voturilor au fost ”verzi”)
  • absenteismul cvasi-generalizat se manifesta si in domeniul legilor cu impact asupra mediului, clasamentul parlamentarilor ”verzi” fiind in buna masura influentat negativ de numarul mare de absente
  • grupul parlamentar cel mai verde este cel al PSD, cu un scor mediu de doar 47% cazuri in care a votat verde.

Metodologia folosita de partenerii initiativei Votul Verde este inspirata din modelul anglo-saxon, fiind cunoscuta sub denumirea de “score card”, explica reprezentantii ONG-urilor de mediu.

  • Pasul 1. Selectarea unui numar de legi de interes pentru mediul inconjurator in cazul nostru care au fost dezbatute in Parlament. Acestea vor fi apreciate de partenerii implicati in proiect in functie de interesele pe care le promoveaza, anume protectia mediului, ca avand un impact pozitiv sau, din contra, negativ.
  • Pasul 2. Identificarea modului in care au votat parlamentarii pentru proiectele de lege selectate.
  • Pasul 3. Evaluarea fiecarui vot al fiecarui parlamentar in functie de pozitionarea acestuia: “+” daca a votat verde, “-“ daca votul lui are impact negativ asupra mediului sau daca a absentat.
  • Pasul 4. Consolidarea acestor date si realizarea clasamentului. In plus, se poate realiza o medie a fiecarui partid prin evaluarea voturilor parlamentarilor din partidul respectiv.

Pentru aceasta evaluare, partenerii au identificat un numar de 22 de proiecte de lege cu impact major asupra mediului din urmatoarele domenii:

- Energie (regenerabile, nucleara), schimbari climatice, transport

- Conservarea biodiversitatii (parcuri nationale, arii protejate, vanatoare, pescuit)

- Agricultura (organisme modificate genetic, substante chimice)

- Ecologie urbana (spatii verzi, urbanism)

- Paduri

- Deseuri (managementul deseurilor, colectare selectiva)

- Poluarea industriala

- Ape.