In ultimii 17 ani, in Romania, in urma defrisarilor ilegale au disparut circa 300.000 de hectare de padure. La nivel mondial despaduririle au ajuns la 13 milioane de hectare pe an. Totodata, defrisarile reprezinta a treia sursa de gaze cu efect de sera.

Taierile ilegale reprezinta o cauza majora a despaduririlor nu numai in tarile in curs de dezvoltare, dar si in Europa, mai ales in Europa Centrala si de Est.

Taierile ilegale si comercializarea ulterioara provoaca o pierdere acuta a biodiversitatii, reduce mijloacele de subzistenta ale comunitatilor locale, contribuie la schimbarile climatice si la erodarea solului. Mai mult, defrisarile ilegale cauzeaza tarilor producatoare de cherestea pierderi de 10-15 miliarde de euro pe an.

Din pacate, doar un procent foarte mic din dosarele penale vizand infractiuni asupra fondului forestier se termina cu condamnari si cu executarea pedepsei.

Din aceste considerente, solicit autoritatilor din Romania:

- sa considere lupta impotriva defrisarilor ilegale o prioritate nationala;

- sa considere drept prioritate nationala reimpadurirea, prin plantarea de puieti, pe o suprafata minima de 6.000 de hectare pe an;

- sa infiinteze la nivel local echipe de supraveghere mixte (personal silvic, politie, reprezentanti ai ONG-urilor) pentru supravegherea si controlul ocoalelor silvice si a padurilor neadministrate;

- sa introduca un capitol special în noul Codul Penal pentru definirea si sanctionarea tuturor infractiunilor împotriva mediului.

Sa nu creada cineva, ca nimanui nu-i pasa! Da acest mesaj mai departe!

Semneaza petitia "Opriti taierea ilegala a padurilor!" aici.